skip to Main Content

Així serà la nova plaça de Son Macià

[pullquote] Contrafort Arquitectura és l’encarregada de desenvolupar el projecte de remodelació de la plaça. Els arquitectes Sebastià Berga i Joana Gelabert, amb la col·laboració del també arquitecte Jordi Calvet, l’han dissenyat, i els macianers hi han pogut dir la seva
[/pullquote]

Dia quatre d’abril varen començar les obres de la nova plaça de Son Macià, que estarà enllestida dins un termini de sis mesos. La plaça experimentarà un canvi de fesomia important i el projecte de remodelació s’ha fet tenint en compte les necessitats i les aportacions dels macianers. De fet, ja feia més d’un any que gent del poble feia feina per mirar de millorar la mobilitat a Son Macià, arran d’una sèrie de mancances que havien detectat que tenia. En aquest temps havien pensat quin model de poble volien, i tenien la idea de llevar importància al cotxe i donar-ne als vianants. Paral·lelament a això l’Ajuntament de Manacor va destinar una partida de les inversions sostenibles de 200.000 euros a Son Macià. Aleshores, la decisió fou invertir aquesta partida en la remodelació de la plaça. L’Ajuntament en va encarregar un avantprojecte a Contrafort Arquitectura. Sebastià Berga i Joana Gelabert, els arquitectes que l’han realitzat, ens han explicat com va ser aquest procés.

Sebastià: “L’Ajuntament volia que el poble hi participàs, de fet, els macianers ja havien fet una feina prèvia i sabien que a la plaça hi havia una sèrie de mancances: no hi havia llocs d’ombra ni espais de joc pels nins, els cotxes passaven a molta velocitat… I nosaltres agafàrem tot això com a punt de partida.” Joana: “Elaboràrem l’avantprojecte i férem una reunió amb el regidor i diferents associacions del poble per mostrar-los-ho i debatre’l. Com que suposava canvis importants respecte a la plaça actual i reduïa la circulació del voltant, la gent de les associacions va proposar que féssim una altra reunió oberta a tothom i que la gent del poble votàs.” Sebastià: “Així que al cap de pocs dies férem aquesta reunió definitiva, en la qual hi va haver una gran participació de macianers. Els mostràrem el projecte, el vàrem debatre, hi feren aportacions i llavors votaren. Si no ho record malament, devers el 65% hi va votar a favor.” Joana: “Després d’aquest procés participatiu elaboràrem el projecte definitiu.”
La nova plaça
La plaça tendrà tres espais diferenciats: un espai lliure de superfície similar a l’actual, que permetrà als macianers la celebració de les revetles a l’estiu, del fogueró a l’hivern, etc. Un segon espai, que serà la zona central de la plaça, on hi haurà una pèrgola formada per uns arcs d’acer, amb una encanyissada al damunt; i que respon a les demandes d’espais d’ombra; i per últim una zona verda on hi haurà gespa i s’hi podran posar jocs infantils. La futura plaça serà més ampla que l’actual. Els carrers laterals passaran a ser d’un sol sentit de circulació i els carrers transversals seran de vianants. Tots estaran pavimentats. Un seguit de jardineres voltarà el perímetre de la plaça i suposarà una barrera verda de protecció. Hi haurà quaranta-dos arbres, enfront dels dotze que hi ha ara. Davall la pèrgola, a la zona d’ombra, s’hi col·locaran deu bancs de fusta. També hi haurà lloc per seure a la zona infantil, en aquest cas, seran cantons de marès. Les faroles antigues que ara són al mig de la plaça es restauraran i se situaran a una altra ubicació, a davant l’església.

Els criteris de sostenibilitat
Diu Sebastià Berga: “Hem procurat complir amb els criteris de sostenibilitat que sempre aplicam: mirar de trobar materials propers, fets per empreses locals, reciclar bona part dels paviments actuals i que el residu sigui pràcticament zero.” Gelabert: “La zona per seure de l’espai verd seran bancs de marès, els jocs pels nins seran de fusta i estaran en un entorn natural sobre una base d’herba, en lloc de materials sintètics com és el cautxú” Berga: “El formigó que picam, es tritura i servirà de base pels nous paviments, els arbres tallats es guarden pel fogueró, l’asfalt que llevam serà per tapar clots dels camins de l’entorn de Son Macià”.

Back To Top
×Close search
Search