skip to Main Content

“És cavaller major el de més edat que encara no ho hagi estat; enguany m’ha tocat a mi, la primera dona”

[pullquote] Carme Nicolau és de Manacor, va néixer l’any 1972 i és carnissera de professió. L’entrevistam perquè enguany serà la cavallera major de les festes de Sant Jaume i la primera dona a ser-ho.
[/pullquote]

Quan vares començar a muntar? D’on ve la teva passió pels cavalls?
A ca nostra sempre havien estat aficionats als cavalls, i el meu germà sempre n’havia tengut. Jo vaig començar als vint o vint-i-cinc anys a menar cavalls de trot, i anava a les carreres. Però el cavall de trot du molta feina, l’has de treure cada dia; així que quan vaig ser mare ho vaig haver de deixar, quan tens al·lots ja no pots dedicar el temps necessari als cavalls. Això era quan tenia aproximadament trenta o trenta-un anys. Vaig deixar el trot, però vaig seguir muntant.

Quan vares començar a sortir per Sant Jaume? Com varen néixer els Cavallers de Sant Jaume?
Jo hi som des del principi, aquest any en farà quatre. Nosaltres érem un grup de companys que muntàvem. En Joan Sansó ens va explicar que volien recuperar les festes d’abans i ens va dir si volíem fer un grup per sortir com a cavallers de Sant Jaume. La idea ens va engrescar i ens hi vàrem implicar. El primer any vàrem sortir amb camisa blanca i calçons negres i l’any següent ja vàrem fer una vestimenta a posta.

Quants de cavallers sou? Qui pot ser cavaller?
Actualment som vint, cinc dones i quinze homes. També hi ha col·laboradors de baix, que ens acompanyen en les sortides però que no munten. Vàrem establir que podríem arribar a ser un màxim de trenta o trenta-cinc, i que per ser-ho haurien de ser de Manacor o estar casats a Manacor.

Enguany t’ha tocat ser la cavallera major; com es fa la tria, quins criteris se segueixen?
Cada any el cavaller major canvia i sempre ho és la persona de més edat que encara no ho ha estat, com si anàssim davallant fins que hi hàgim passat tots. Fins ara ho han estat en Martí, en Tomeu, en Tomàs i ara ho som jo, la primera dona.

Com vius el fet de ser cavallera major? I de ser la primera dona?
Estic contenta de ser-ho, tot i que normalment no m’agrada gaire ser protagonista, si he de parlar davant molta gent em pos nerviosa… Però bé, a nivell més íntim la gent em fa cas, em demana com ho duc, i això sí que és agradable… Personalment pens que no hem de donar importància al fet que sigui una dona, que no hem de fer més festa per això, que hauria de ser el mateix.

Quan podrem veure els cavallers de Sant Jaume?
Sortirem tres dies. Per començar diumenge dia 23, que partirem de ca meva i anirem a cercar el penó de Sant Jaume a ca n’Antònia, la dona que el va fer i que el guarda tot l’any. Llavors farem un petit recorregut i tornarem a acabar a ca meva, on farem un refresc pels cavallers i penjarem el penó fins a l’endemà. El dilluns és el dia que tenim més activitat. Primer de tot farem l’entrega del penó al síndic jove, i després anirem cap a l’encamisada, en la qual farem un recorregut amb els xeremiers, els gegants, la Colla Castellera, la Mulassa i la Banda de Música. I per acabar, el vespre, a l’esplanada de la via verda farem els jocs de córrer l’anell. Dimarts és el darrer dia que sortirem i farem un altre petit recorregut per anar cap a l’Ofici.

Parla’ns del joc de córrer l’anell, heu de fer qualque tipus de preparació?
Sí, ens hem d’entrenar. Perquè surti bé hi ha d’haver molta compenetració, per una banda entre el cavall i els que colcam i per l’altra entre els companys, perquè hi ha proves que són per parelles. Per exemple en la prova de córrer abraçats hem d’anar ben iguals, és necessària una compenetració total amb el cavall i entre els companys mateixos.

Què trobes personalment de les festes de Sant Jaume?
M’agraden molt. Els cavallers gaudim molt, no només quan sortim sinó també al llarg de tot el procés d’entrenament amb els companys. A més té molt bona resposta del poble. Els jocs l’any passat va ser la primera vegada que els vàrem fer i hi havia una gentada.

Back To Top
Search