skip to Main Content

“La collita d’ametla s’ha reduït més d’un 30%”

“L’anyada va malament, perquè les primeres previsions varen ser d’un vint per cent menys, però crec que hem fet curt. A hores d’ara estam parlant ja d’una reducció en la collita d’entre un trenta i un quaranta per cent respecte de l’any passat”. Qui parla així de pessimista és Alexandre Aristondo, un dels responsables de Fruits Secs SAT, la cooperativa que recull l’ametla que es produeix a Mallorca. Segons Aristondo, la raó principal d’aquesta baixada en la producció “són les malalties que afecten els arbres”, i aclareix que “no sabem què passa exactament, és clar que la Xylella fa estralls, però no sabem si el que passava a Son Carrió fa alguns anys ho era o no”. Un trenta i un quaranta menys.

L’ametla que compra Fruits Secs als seus cooperativistes és venuda bàsicament “a granel a la península, sense processar”. La resta, segueix Alexandre Aristondo, “la processam i la comercialitzam a través de dues marques, Mallorca Fruits, amb productes envasats d’ametla, amb pell, sense pell, torrada, fregida amb diferents gusts… I d’altra banda Vitalmend, que ens serveix per comercialitzar begudes vegetals. Fruits Secs també fa feina amb garrova.

Aristondo destaca com a varietats més comercialitzades ara mateix la guara, la marta, la masbovera i la glorieta. Cap de les quatre és mallorquina, “però són les que es planten més ara, perquè tenen una floració més tardana, i així eviten les gelades, a més, les dues primeres són autofèrtils, i així no necessites un polinitzador perquè la mateixa flor s’autopolinitza”. A més, tot i que encara falten més dades d’estudi, “sembla que aquestes varietats podrien ser més resistents a les malalties que afecten els ametlers que no les mallorquines”.

Back To Top
Search