Skip to content

“Amb desset anys, Margaret Zimbal ja s’oposà als nazis”

“Ha estat un encàrrec de Dones de Llevant, per posar en relleu la peripècia vital de Margaret Zimbal”. Qui parla és Jaume Miró, autor de Les cançons perdudes, l’obra que l’autor serverí ha escrit sobre aquesta idealista alemanya desembarcada amb les tropes de Bayo a la costa del llevant mallorquí. Miró recorda que “Zimbal és una de les primeres estrangeres que ve voluntària aquí, i de la qual, a més, en tenim el nom”. L’obra, que s’estrena aquest divendres, 1 de desembre, a la sala La Fornal, té el seu embrió en una “obreta de quinze minuts que es va reprsentar en lectura dramatitzada en una jornada teatral de suport als professorsen vaga contra el TIL”.

A més, es dóna la circumstància que Jordi Milà, historiador de Sitges, ha trobat noves pistes sobre el lloc des d’on va partir Zimbal per arribar fins a Mallorca”.

Margaret Zimbal procedia d’una família artística. Son pare era un pintor adepte al nazisme. Ella, en canvi, “amb desset anys i en qüestió de dies es descanta cap a l’oposició contra els nazis i contra la postura de la seva família”. Zimbal, segons exlica Miró, “escapa d’Alemanya amb un amic seu, Walter Reuter i el maig del 1933 arriben a Madrid”.

El que conta l’obra parteix, entre d’altres fonts, de les autobiografies de Jack Bilbo. Les morts de Bibbel, company sentimental de Zimbal, que fou afusellat a Mallorca, i de la mateixa Zimbal, són traumàtiques per a Bilbo.

En el muntatge, explica Jaume Miró, “reconstruïm les seves vides a través de documentació real, i dramatitzam un mínim perquè la història s’entengui més”.

El muntatge compta amb la direcció de Joan Fullana, “un director jove a qui li agrada arriscar molt. Sobre l’escenari hi ha tres actors”, diu Miró, que recorda que els tres protagonistes de la història eren músics, i de fet, surten de Berlín amb guitarres i recorren Europa cantant cançons”. Unes cançons que avui no podem recordar, unes cançons perdudes dins la mar del temps i que ara tornen a surar al cel de la memòria gràcies a aquest muntatge.

Back To Top
Search