skip to Main Content

Dia Internacional de la Dona Treballadora

Dia 8 de març és el dia Internacional de la Dona treballadora. D’on sorgeix i perquè encara commemorem aquest dia.

Dia 19 de març de 1911 va tenir lloc la primera celebració del Dia Internacional de la Dona treballadora com a conseqüència de la decisió adoptada a una conferència a Copenhaguen un any abans. Allà s’exigia per a les dones el dret a vot i el dret a ocupar càrrecs públics, el dret al treball, a la formació professional i a la no discriminació laboral.
Una setmana després, el 25 de març va tenir lloc un incendi a la fàbrica de camisetes, Triangle de Nova York, on 146 dones, la majoria d’elles immigrants,van morir fruit de les precàries condicions amb les quals es trobaven al lloc de treball. Aquest tràgic accident va fer que es modifiques la legislació laboral als Estats Units i que les futures reivindicacions del 8 de març anessin molt vinculades als drets laborals de les dones.
El 1936 es va celebrar el dia internacional de la dona per primera vegada a Espanya i el 1975 l’ONU comença a celebrar el 8 de març com a dia internacional de la Dona, però no fou fins dos anys després que l’Assemblea General de l’ONU proclamà el 8 de març com a Dia Internacional pels drets de la Dona i la Pau internacional.
Perquè encara commemorem aquest dia? A nosaltres no ens agrada la paraula celebració, perquè encara hi ha massa reivindicacions que ja es feien l’any 1911 que es continuen fent avui dia.
L’any 1911 es demanava l’accés de les dones als càrrecs públics, i avui en dia, tot i que les dones hi poden accedir, les xifres desproporcionades d’homes i dones en aquests càrrecs ens demostren que queda molt de camí per fer. Les dones, estan més formades acadèmicament que els homes, però tot i així ocupen molts menys càrrecs de responsabilitat que aquests, és el que anomenem sostre de vidre. En aquest àmbit hem de parlar també de la desigualtat salarial que encara existeix i de la segregació horitzontal, és a dir, dels treballs feminitzats on hi trobem pitjors condicions que els treballs masculinitzats, per precàries que hagin arribat a ser en general. Per últim, no podem deixar de mencionar la doble jornada laboral, la que no està remunerada, la que encara assumeixen majoritàriament dones: els treballs de cura i reproductius.
I si a la variable gènere hi afegim la de procedència, la discriminació es multiplica. Per això i en el marc del dia internacional de la dona treballadora l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor organitzem un petit acte per commemorar aquest dia on moltes de les reivindicacions per les quals va sorgir encara són vigents avui en dia. L’acte tindrà lloc dissabte 5 de març a les 19.00 h a l’Espai na Camel·la.
Projectarem un documental de 30 minuts de les condicions laborals de les treballadores internes del servei domèstic, majoritàriament immigrants, i finalment tres dones: Emmi Finozzi, Alícia Olivares i Margalida Brunet, duran a terme un recital de poesia, música i dansa sobre les llibertats de les dones en el món contemporani.
Us hi esperem,

Assemblea Antipatriarcal de Manacor

Back To Top
Search