skip to Main Content

Intens debat a l’Escola de Mallorquí: música de qualitat o música amb ànima?

[pullquote] Músics de versions, músics de creació i programadors discutiren sobre el paper d’una i altra fórmula en les programacions dels ajuntaments
[/pullquote]La dècada dels anys noranta va suposar l’eclosió de la música de versions de la mà d’un grup que ha marcat una era. Horris Kamoi, liderats pel felanitxer Joan Barceló implantaren un model de versions que ha estat seguit per molts altres grups, com ara Pirates Pirats, La Lokamotora o Tumbet de Solfa. La fórmula era clarament més econòmicas que la contractació de grups que fessin música pròpia, que quedaren arraconats de les revetles populars.

Divendres passat, a l’Escola de Mallorquí i en el cicle sobre el moviment de rock català Me sobren paraules, foren convidats a parlar sobre la qüestió el mateix Joan Barceló, líder dels extints Horris Kamoi i músic de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears; Natàlia Tascón, membre dels Grollers de Sa Factoria; Llorenç Carreres, tècnic de cultura de l’Ajuntament manacorí; i Joan Cabot, alma mater de la desapareguda web musical Quaranta putes i ara també de la discogràfica Bubota discos.

Joan Barceló apel·là a la música de qualitat, sense entrar en debats sobre música de versions o música de creació pròpia, un concepte que va ser acceptat per la resta de ponents, tot i que Cabot hi posà matisos: “Jo quan sent l’etiqueta ‘de qualitat’ em pos a tremolar perquè allò que valor de la música és que tengui ànima, no tot ha de ser tècnica. Jo toc molt malament la bateria, però pas molt de gust de tocar-la”.

Llorenç Carreres va fer un repàs dels espectacles musicals programats per l’Ajuntament els darrers anys, amb una majoria més que àmplia de muntatges de creació pròpia per davant de les de versions. No obstant això, Carreres recordà que el músic més versionat els darrers anys a Manacor ha estat, precisament, Guillem d’Efak.

Natàlia Tascón defugí un determinat academicisme de la música i apel·là al cor i a l’ànima dels qui exerceixen aquesta professió.

Roig i Galindons tanquen el cicle
El cicle Me sobren paraules es clourà divendres que ve amb un concert comentat a càrrec dels grups manacorins Roig i Els Galindons, que faran un repàs dels seus temes més emblemàtics, amb comentari creatiu inclòs, alhora que ponderaran les seves vinculacions i servituds amb el moviment del rock català. A les 19h, al Molí d’en Beió.

Back To Top
Search