Skip to content

Joves de Mallorca per la Llengua celebra el seu vint-i-cinquè aniversari amb una nova edició de “Treu la llengua”

L’entitat cívica en defensa i promoció de la llengua catalana, la cultura i identitat de Mallorca, fa tres anys que ha retornat amb força després d’uns anys d’inactivitat. Repassam els seus vint-i-cinc anys d’història de la mà d’un dels seus membres fundadors, Tomeu Martí així com l’estat actual i els reptes de futur amb la seva actual presidenta, Aina Sánchez.

Ja fa 25 anys d’aquell juliol de 1994, quan Joves de Mallorca per la Llengua es presentà al centre de cultura de Sa Nostra de Palma. “La idea inicial era que unes 40 entitats juvenils on hi havia sindicats d’estudiants, joventuts de partits polítics, escoltes i esplais ajuntaven els seus esforços en matèria de normalització lingüística i canalitzaven la seva feina a través d’un organisme unitari” explica Tomeu Martí, un dels impulsors inicials d’aquest projecte, juntament amb Pere Muñoz.
L’objectiu inicial d’aquest grup de joves no era altre que “muntar una plataforma d’entitats tan oberta, transversal i àmplia com fos possible” explica Martí, per tal d’encabir aquesta diversitat sota un l’objectiu comú de la normalització lingüística. Martí recorda que inicialment funcionaven per assemblea, amb un membre representant de cadascuna de les entitats que formaven part de joves i recalca que el caràcter de l’entitat era obert i assembleari: “El que hi volia participar havia de ser dilluns al vespre a l’Obra Cultural Balear. Era allà que es prenien les decisions del dia a dia dins el marc de les campanyes”.

Imatge del Correllengua 2007.


Martí defineix la història de Joves de Mallorca com “un èxit protagonitzat per unes quantes generacions de joves, que s’han involucrat en la cosa pública a partir de les idees d’autoorganització, intel·ligència col·lectiva i treball en equip”. En aquest sentit, destaca activitats com el Correllengua i l’Acampallengua però també les activitats de sociolingüística que durant una època es van fer als instituts. Martí destaca, resultats positius darrere dels anys de feina de l’entitat: “Desenes de grans empreses varen incorporar el català al seu funcionament gràcies a la feina de l’entitat i milers de joves han tengut una mirada més positiva cap a la llengua pròpia de Mallorca a partir de la influència de les accions, campanyes i xerrades de Joves de Mallorca per la Llengua”.

Concert de Jo Jet i Marieta, abril 2019.
Imatge d’un cartell de l’Acampallengua a Manacor


D’altra banda, Aina Sánchez, l’actual presidenta de Joves de Mallorca per la Llengua, explica que funcionen a través d’una comissió permanent que es reuneix setmanalment, després d’una temporada d’inactivitat. “Fa dos anys que ens hem reactivat gràcies a la renovació de l’associació” afirma Sánchez, qui afegeix que d’entre la desena de persones que conformen actualment la comissió, només n’hi ha una que feia més de dos anys que formava part de Joves per la Llengua. Aquest relleu, amb persones d’entre 17 i 25 anys, ha suposat doncs una revitalització dins de l’entitat, que s’articula a través de diferents accions al llarg de l’any. Una de les més destacades i que funciona al llarg de tot el curs és el “Feim divendres”. “Intentam fer un esdeveniment setmanal o cada dues setmanes al casal Can Alcover i fem concerts de cantautor, cinefòrums de pel·lícules d’autors mallorquins, xerrades sobre temàtiques que ens interessa treballar com pugui ser el llenguatge inclusiu, la massificació turística o qüestions culturals” explica la presidenta de l’associació. En aquest sentit, explica que un dels objectius principals és encara el de donar a conèixer la cultura de Mallorca i la llengua catalana entre el jovent perquè, tot i que també fan certes activitats destinades a un públic més major, consideren que hi ha un buit en les activitats de promoció de la cultura i llengua pròpies entre el públic juvenil.
D’altra banda, la proposta estrella de Joves de Mallorca per la Llengua és el “Treu la Llengua”, que es va presentar l’any passat a Sant Jordi com un gran esdeveniment, com fa uns anys ho eren els “Correllengua” o els “Acampallengua” i va consistir en una jornada completa des de primera hora del matí amb activitats infantils, tallers i concerts. Enguany celebrarà la seva segona edició a Santa Maria, tot coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari amb l’objectiu de convertir-se en una proposta de continuïtat i que s’escampi arreu de l’illa: “Els esdeveniments estan molt centrats a Palma i el nostre objectiu és diversificar-ho i treure-ho cap a fora i intentar cercar localitats on no s’hagin celebrat ni Acampallengua ni Correllengua” explica Sánchez.
D’altra banda, no descarten tornar a fer acampada en un futur però la presidenta de l’associació explica que encara no han tengut els mitjans per fer-ho: “La gent que formam part de l’entitat actualment som noves i encara estam descobrint com funciona el tema de les subvencions i d’organització en general” afirma Sánchez.

“Treu la llengua”: una jornada festiva per celebrar els 25 anys de Joves de Mallorca per la Llengua

La segona edició del “Treu la llengua” serà el gran esdeveniment per celebrar el vint-i-cinquè aniversari de l’associació. Enguany tendrà lloc a Maria de la Salut i començarà a partir de les 16.30 h amb una gimcana per a totes les edats, amb inscripció prèvia per a grups d’entre quatre i sis persones. La gimcana l’organitza el grup d’esplai de Maria de la Salut, perquè un dels altres objectius dels Joves per la Llengua és fer xarxa entre les diferents entitats de la nostra illa.
A partir de les 18.30 h es podrà gaudir d’una ballada popular a la plaça del poble que dinamitzarà el grup de música tradicional Al-Mayurqa i tot seguit, cap a les 20:30 h tendrà lloc una pamboliada popular acompanyada de trempó.
Havent sopat, una cercavila conduirà la gent cap al poliesportiu, acompanyada per dimonis, xeremies i flabiolers per donar lloc a l’inici del concert que enguany compta amb un cartell de luxe i que començarà a partir de les 22.30 h. Entre la representació mallorquina hi trobam el grup Xarxa i la punxadiscs Burbaia Rissada. D’altra banda, des del principat venen les catalanes Roba Estesa i els mítics Pirat’s Sound Sistema. Finalment, els valencians Zoo aporten la traca final a l’esdeveniment que s’allargarà fins a la matinada.
Les entrades per l’esdeveniment, inclouen el sopar i el concert, es poden comprar en línia i tenen un preu de 12 euros. Les primeres 500 entrades a preu reduït varen acabar-se en pocs dies i tot apunta serà una jornada multitudinària.

Back To Top
Search