skip to Main Content

“La batalla va ser més forta del que ens pensàvem”

Manuel Aguilera (Palma, 1978) dirigeix les excavacions al front de guerra de Son Carrió, on s’enfrontaren les milícies de Bayo amb les tropes nacionals el 1936

Com neix aquesta iniciativa? Qui la impulsa?
La iniciativa neix el 2017 després de moltes reunions entre en Gonzalo i jo perquè creiem que un projecte així era necessari a Mallorca. Vàrem parlar amb l’Ajuntament de Son Servera i el Consell de Mallorca i tots ens donaren suport.

Per què abordau les prospeccions i les excavacions en aquesta zona concreta de Son Carrió?
Hem prospectat gran part dels espais de la batalla a Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar perquè aquí van tenir lloc molts dels enfrontaments més importants. A Son Carrió trobàrem un sistema de fortificacions que tenia molt de potencial per excavar i els propietaris ens han donat permís. Els volem agrair que siguin tan conscients de la importància de la investigació històrica i la protecció del patrimoni.

Hi ha altres zones del llevant mallorquí que també visqueren moments de la batalla, com la platja de Porto Cristo, la carretera de Manacor a Porto Cristo, sa Coma… teniu previst investigar-hi també?
Sí. Si tot va bé, per l’any que ve hauríem de treballar sobre el sector de Manacor. L’any 2022 volem tenir definit tot l’espai de la batalla de Mallorca.

Quins indicis heu trobat en les prospeccions que us han fet seguir amb l’excavació?
En tres anys hem documentat estructures defensives, com per exemple trinxeres i pous de tirador. També material divers com munició, cartutxeria i restes de projectil de canó i morter.

Què esperau trobar? Cossos? Armament? Roba? Utensilis?
És possible que surti algun cos, perquè ja ha passat a altres escenaris de la guerra civil. Aquí tenim testimonis de veïns que parlen de cossos dins les parets de pedra. Pot haver-hi també roba, insígnies i tota classe d’utensilis. Tot el que trobam ho lliuram al Museu de Mallorca.

Us heu emmirallat o heu pres mostre en altres iniciatives semblants a la península o a Europa?
Som un equip multidisciplinari. Hi ha gent de Barcelona i Madrid que han fet feina a altres batalles i escenaris. La resta som de Mallorca.

Com es finança el projecte?
L’Ajuntament de Son Servera ens dona allotjament i alimentació, mentre que l’Ajuntament de Sant Llorenç ens ha proporcionat el material necessari per a les excavacions. La resta de despeses els pagam nosaltres. El Consell de Mallorca ens va pagar les despeses de l’any 2017.

Quanta de gent hi participa?
Enguany som vuit. Tots som investigadors professionals: arqueòlegs, historiadors, periodistes i gestors culturals.

Les troballes que es facin, quina informació nova ens pot reportar sobre aquells vint dies de guerra a Mallorca?
Per exemple, que la batalla va ser més forta del que pensàvem. Hi havia molts tipus d’armament, amb foc des del mar, terra i aire. Els bàndols encara tenien la mentalitat de desgast, com a la Primera Guerra Mundial, per la qual cosa fortificaven les posicions. Hi ha enfrontaments a destacar, com per exemple la batalla del Puig de Sa Font, a Son Servera.

Back To Top
Search