skip to Main Content

“La posidònia és un indicador de l’estat de salut de la mar”

Foto: Julià Duran

Porto Cristo ha recuperat aquestes setmanes l’antiga estació de mostratge de posidònia. Ho ha pogut fer gràcies al nou impuls de la Xarxa de Monitorització de posidònia, activa fins el 2009, i que comptava en el seu moment amb una trentena d’estacions arreu de les illes Balears.

A Porto Cristo la iniciativa ha comptat amb la participació de deu voluntaris del club d’activitats subaquàtiques Blausub. Els voluntaris eren persones preparades en el busseig i amb l’assegurança pertinent. L’actuació va ser supervisada en tot moment per la biòloga Maria del Mar Gil.

Nosaltres hem pogut parlar amb Sion Riera, membre del club Blausub Xarxa de monitorització de posidònia.

Riera explica en què va consistir la seva activitat, que es repeteix una vegada cada any en cadascuna de les estacions recuperades, que ara ja són una dotzena. “Primer miram si queden fites de l’estació antiga”, diu Riera, que segueix, “però vàrem veure que no en quedava cap rastre. Després posàrem tres transeptes, tres estaques a cinc metres una de l’altra i férem a partir d’aquí tres tirades de trenta metres”. Dins aquest espai controlat és que els volutnaris compten “la quantitat d’arrels, les fulles, si les plantes estan florides o no, si n’hi ha de mortes”. Totes aquestes dades es comparen amb les de l’any 2009. En un principi, les impressions són positives i sembla que l’estat de salut de la posidònia portenya és bo, i millor que fa nou anys.

A banda d’observar la posidònia, els voluntaris també fan un seguiment per detectar si hi ha espècies invasores (a Porto Cristo no se’n varen trobar), i també si hi ha cap nacra viva (la recerca de la qual tampoc no va ser satisfactòria).

En qualsevol cas, Sion Riera recorda que la posidònia “és un indicatiu molt clar de l’estat de salut de la mar, i la meva impressió és que al port estava bastant bé”.

Ara les fites posades, localitzades amb gps i amb una boia just devora el morro de la Carabassa, romandrà intacta fins arribar al juliol que ve, en què els voluntaris de Blausub es tornaran a submergir per valorar l’evolució de la praderia portenya durant els pròxims 365 dies.

A la jornada de feina hi acudiren els consellers de Medi Ambient i de Turisme del Govern de les illes Balears.

Back To Top
Search