skip to Main Content

L’associació Xítxeros amb Empenta celebra 10 anys amb una gala d’aniversari a Can Lliro

Cultura, drets socials, memòria històrica, territori i medi ambient, jovent i llengua. Aquests són els eixos de feina que han definit la tasca de la primera associació juvenil de Manacor, des de la seva creació l’any 2008. Una associació que no s’ha aturat des de llavors i que s’ha definit per la defensa d’un pensament crític i d’una mobilització social ben necessària al nostre poble i també a la nostra illa.
Els nous Xítxeros amb Empenta repassaren els deu anys de feina feta davant de més d’un centenar de persones de totes les edats. Començant pels primers mercadets d’intercanvi de llibres, passant pel Xitxeros Xound, els concerts de La Musiqueta destinats als més petits de la casa, les diverses edicions de correbars festius i reivindicatius; la música d’autor, com la de n’Andreu Valor, Cesc Freixas, Carloscar o Roger Pistola…
A més, en els darrers anys, també han comptat amb diverses edicions de microteatre – la següent, per cert, el pròxim dia 4 de gener a les 18 hores – així com amb la ruta i exposició col·lectiva “La Guerra a Casa- 80 anys després” o el “20 anys, 20 dies”, un acte organitzat juntament amb l’Obra Cultural Balear i Art Cool Actiu, per recordar Guillem d’Efak, una figura que ha estat oblidada per les institucions manacorines al llarg dels anys. Xítxeros ha demostrat així ser també la memòria necessària d’una generació inquieta, que vol conèixer el seu passat, recordar-lo i tenir-lo present.

La majoria d’aquests actes no han rebut suport institucional i l’associació ha après a autogestionar-se amb els anys, passant moments econòmicament durs, com la festa de cap d’any a la plaça del mercat o el Xitxeros Xound, i d’altres més dolços, com els diversos correbars, que sempre han combinat festa, cultura i reivindicació. També han introduït el concepte de taquilla inversa, que a poc a poc, va prenent lloc a les modalitats de pagament tradicionals.
Amb un espai ben decorat amb imatges i records d’aquesta dècada, els xitxerets feren una gala ben lluïda, recordant diversos actes i moments especials, com l’edició del diccionari manacorí o la recepció del premi Bartomeu Rosselló i Porcel dels premis 31D 2014 de l’Obra Cultural Balear.
Comptaren també amb les intervencions d’en Guillem Lliro, la bibliotecària de l’Institut Mossèn Alcover, na Bel Febrer, el professor Hartmut Bosmann, el també professor i director d’aquesta revista, Antoni Riera, així com amb la intervenció de membres de generacions anteriors de xítxeros, ara ja jubilats. Totes les intervencions tengueren una cosa en comú: el reconeixement a la tasca de l’associació pel que fa a la cultura de Manacor, en la recuperació de la memòria històrica o en la reivindicació de l’ús del català així com la capacitat de mobilització o la defensa de drets socials, com l’educació o la igualtat.
D’altra banda, no podia faltar el record d’una de les grans reivindicacions de l’associació: el vídeo “Manacor, poble hipotecat” amb el qual es va denunciar la compra, per part de quatre famílies manacorines, d’uns terrenys de zona verda que anys després serien expropiats per un valor molt més elevat que l’inicial.
A punt de finalitzar la gala, Xítxeros amb Empenta va confirmar que després d’un 2018 sense correbars, enguany l’acte es farà plogui, nevi o faci vent, tot i les dificultats que suposa l’organització d’un acte com aquest amb gran part dels seus integrants estudiant a Barcelona.
Finalment, el concert d’Alícia Miquel i Joan Vallbona va acabar d’arrodonir l’acte.
Així idò, el 2008 començaren un grup de joves esperançats i esperançadors, necessaris en un Manacor individualista i amb una xarxa social gairebé inexistent. Amb un funcionament horitzontal i assembleari, varen donar una lliçó de democràcia interna, debat i participació a un Manacor poc avesat a aquests costums.
Deu anys després els joves ja no són els mateixos però l’associació segueix i ja forma part de la història manacorina.
D’altra banda, el relleu generacional d’una quinzena de joves d’entre 18 i 22 anys que segueixen fent feina per Manacor, permet que la llavor de l’associacionisme reivindicatiu a Manacor continuï creixent. Es tracta d’una joventut activa, implicada i mobilitzada que mantén la flama d’un poble unit, alegre i combatiu.
I és que els joves són el futur… I així, l’esperança continua.

La il·lusió de la nova generació amb empenta
La nova generació de Xítxeros amb Empenta creix i augmenta. En el futur pròxim tenen preparats dos actes. D’una banda, el microteatre de dia 4 de gener , que es consolida com a acte. D’altra banda, un altre clàssic: el correbars.de cara a l’abril. Na Magdalena Vives, una membre actual de Xítxeros, explica que a llarg termini es proposen l’associació a més gent i fer que la gent la senti més seva mitjançant diversos actes.
En Pere Amer, un altre xítxero actual creu que la tasca a l’organització és molt nutritiva: “Crec que he après moltíssim, sobretot a fer feina en grup. Amb els amics ens hem discutit però alhora ens hem fet més propers”diu Amer. Com a objectius, tenen al cap seguir treballant per canviar tot allò que no li agrada. “Crec que Xítxeros és una eina per fer canvis de manera col·lectiva”.
“Els objectius són clars des de els principis de l’associació: ens posam per objectiu moure el jovent de Manacor, visibilitzant la cultura i la llengua, defensant els drets socials, el medi ambient i el territori” diu na Magdalena. També esmenta la memòria històrica, com a nou pilar fonamental de l’associació. “Una il·lusió comú podria ser la de fer de Manacor un lloc més entretengut per la gent que l’habita” diu Vives. D’altra banda, creu que funcionen bé perquè a cadascú el motiva una cosa diferent: “Crec que per això funcionam tan bé. A mi personalment em motiva veure el resultat d’un acte; veure com la gent gaudeix. Veure una rialla d’orella a orella, no té preu”.

Back To Top
Search