Skip to content

Les manacorines d’origen estranger s’organitzen en una nova associació per la igualtat i la integració

Són dones, són valentes i estan disposades a lluitar pels seus drets i per reivindicar un lloc dins la societat i la terra que estimen. Són l’Associació de Dones per la Igualtat i la Integració, el tercer col·lectiu feminista que neix a Manacor, i que se suma a les Dones de Llevant i l’Assemblea Antipatriarcal. L’entitat va ser presentada divendres passat a l’Espai na Camel·la en un acte molt emotiu que reuní més d’un centenar d’homes i dones de diferents procedències.

Publicitat

De moment, l’entitat està formada majoritàriament per manacorines d’origen marroquí, però l’associació està oberta també a dones d‘altres països, al col·lectiu femení d’origen local i també als homes. Pel que fa a la franja d’edat, l’associació acull des de padrines fins a al·lotes molt joves, la benjamina del grup té 18 anys.
Fadoa Amhani és la presidenta de la nova entitat. Té 22 anys i va arribar a Mallorca quan només en tenia 4. Ha estudiat a La Puresa i a l’IES Manacor i al Mossèn Alcover. Amhani explicà que un dels objectius de l’associació és “donar visibilitat al col·lectiu femení i a les seves reivindicacions” i reclamà que “no ens jutgin pel nostre aspecte, volem que ens respectin com a persones”.

“No es tracta de substituir el cuscús per la paella”
L’altra raó de ser del nou col·lectiu és treballar per la integració, i en arribar a aquest punt deixaren clar que no volen “una integració assimiladora a l’estil francès”, així ho expressà la mediadora intercultural Zohra Laaroussi, a qui les integrants del grup agraïren el seu suport decisiu en la creació de l’associació. Fadoa Amhani afegí que “el que volem és poder estar junts independentment de la nostra religió. Som joves que ens hem educat aquí, estimam aquesta cultura i estam molt orgulloses de poder tenir dues cultures diferents”.
Hanane Mabsoute, la secretària de l’entitat, ho explicà gràficament: “La integració no vol dir deixar de menjar cuscús per menjar paella. Vol dir compartir una llengua i uns valors”. Mabsoute va ser presentada per Zohra Laaroussi com una jove vital i participativa que ha estudiat sempre a Manacor i a qui de petita li encantava contar rondalles. Ara el seu objectiu és estudiar Dret a la universitat. La secretària de l’entitat s’expressà perfectament en català, però, paradoxalment, li acaben de denegar la nacionalitat argumentant que el seu nivell de coneixement oral d’aquesta llengua només és “bàsic”.

 
El català com a llengua vehicular
L’associació té clar que la seva llengua de comunicació ha de ser el català, i en aquesta llengua s’expressaren les tres portaveus durant la presentació de l’entitat. “Estimam aquesta llengua, i l’usam com a nostra juntament amb l’àrab i el bereber”, explicà Amhani.
També remarcaren la importància de l’educació “com a factor determinant en la capacitació i l’apoderament de les dones”. L’educació i el coneixement de les llengües (en referència al català i el castellà), subratllà Amhani, “ens ajuden a ser lliures i independents, són necessàries més enllà de la integració laboral”.
Finalment, Mabsoute manifestà també la voluntat de l’associació de treballar al costat de les diferents administracions i d’altres col·lectius i entitats del municipi.
L’acte de presentació de les Dones per la Igualtat i la Integració omplí a vessar l’Espai na Camel·la, i entre els assistents hi eren la cònsul general del Marroc a Balears, Hanan Saadi; el conseller insular de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado; la consellera insular de Benestar i Drets Socials, Margalida Puigserver; i la primera tinent de batle, Catalina Riera; a més de regidors de tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament.
L’associació es mostrà oberta a la participació de tothom i facilità la seva adreça de correu electrònic dperlaigualtat@gmail.com a tots els interessats.

Back To Top
Search