skip to Main Content

Mandaia, roba sostenible i creativa

Molts recordareu la tragèdia del Rana Plaza. Era l’any 2013 quan la televisió ens mostrava les imatges de l’esbucament d’aquesta fàbrica tèxtil de Bangladesh, on moriren més de mil persones que feien feina amb unes pèssimes condicions laborals per a proveir les grans marques de moda. Altres 2.500 resultaren ferides. Aquell esdeveniment va sacsejar les consciències de molts ciutadans, la de Marta Gómez també.

A na Marta sempre li havia agradat cosir i fer els seus propis dissenys, per a ella era una manera d’expressar-se a nivell artístic i “gairebé una necessitat” . Però en aquell moment decidí que no es podia conformar amb fer roba per a ella i per als familiars i amics més propers, que havia d’oferir la seva feina a la resta de la gent, “perquè a Manacor no hi havia gaires llocs on poder comprar roba fabricada amb unes condicions justes”. Així que s’animà a muntar una petita botiga a casa seva. Batejà el seu projecte amb el nom de Mandaia, en homenatge a la seva padrina que era coneguda amb aquest malnom i va ser qui li va ensenyar a cosir.


El reciclatge, l’opció més verda
Vestits i camises d’estiu, bosses, moneders, necessers, fermalls per als cabells i pepes són alguns dels productes de Mandaia. Tot està elaborat amb un 90 per cent de materials reciclats. Les teles les aconsegueix reutilitzant peces que compra als mercadets de segona mà. Ara té pendent fer una visita al mercat dels Encants a Barcelona. A Càritas i Deixalles també hi ha pogut trobar teles interessants. Els botons que fa servir són reciclats i pràcticament l’únic que compra nou és el fil.
L’opció pel reciclatge és per a Marta Gómez i altres iniciatives similars arreu del món (com Es Calaix, la botiga que té Magdalena Mayol a Manacor) no només una alternativa a l’explotació laboral a la qual el fast fashion sotmet molts països empobrits, sinó també l’opció més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, perquè reutilitzar el que ja ha estat creat no contamina ni consumeix nous recursos naturals.
Per a Marta Gómez, de 37 anys, “Mandaia no és un negoci”, de fet treballa a mitja jornada per compte s’altri i cus durant el seu temps lliure moltes vegades acompanyada de les seves dues filles.
Si voleu conèixer les seves creacions, avalades per la carta de mestra artesana cosidora que concedeix el Consell de Mallorca, ho podeu fer a través de facebook i instagram o visitant la botiga que té al camí de les Pedreres, habitualment l’hi trobareu els capvespres però convé acordar una cita via facebook.

Back To Top
Search