skip to Main Content

“No tengo dueño”, les violències masclistes sota la mirada irònica de la dibuixant Diana Raznovich

El Complex s’Estació acull fins el 9 de desembre l’exposició “No tengo dueño” de la il·lustradora argentina Diana Raznovich. La mostra recull 31 vinyetes a través de les quals, i sempre des de la ironia, Raznovich mostra situacions de violències masclistes que pateixen les dones en els seus entorns, i convida a la reflexió.
L’exposició s’emmarca en els actes de commemoració del Dia internacional contra la violència de gènere, del passat 25 de novembre, i és una de les primeres activitats organitzades per l’Espai de Dones, que es va posar en funcionament a Manacor fa pocs mesos, tot i que encara no s’ha inaugurat oficialment. Si no hi ha res de nou la inauguració del servei serà el pròxim 15 de desembre.
Diana Raznovich és escriptora dramaturga, poeta i dibuixant humorística i les seves obres han recorregut bona part d’Europa i Amèrica. Les vinyetes que es poden veure a Manacor descriuen els diferents tipus de violència que pateixen les dones: física, psicològica, econòmica, sexual… I aborden també, acompanyades de texts explicatius, temàtiques com el mite de l’amor romàntic que amb frases com “no puc viure sense tu” o “sense tu no som res”, repetides constantment al cinema, a les cançons…, conformen un ideal d’amor etern, únic, perfecte i predestinat, que moltes vegades, afavoreix i manté una possible situació de violència dins la parella.
Un altre fals mite que l’exposició vol trencar és el del perfil del maltractador identificat amb l’alcoholisme, les malalties mentals o amb un determinat nivell intel·lectual o econòmic. “L’home maltractador és simplement l’home masclista, que se sent superior a la dona”, perquè la violència de gènere no ve determinada pels gens sinó pel sistema de dominació instaurat per la societat patriarcal.
Els dibuixos de Diana Raznovich alerten també sobre el neomasclisme, que sorgeix davant el rebuig social que genera el masclisme i adopta formes noves que tanmateix s’assenten en la lògica masclista, però que no resulten tan visibles i agressives. Es pot detectar amb conductes com al·lusions “al fet que la igualtat ja s’ha aconseguit” per oposar-se a mesures que evitin la discriminació de la dona, la presentació de l’“home com a víctima argumentant que existeixen un gran nombre de denúncies falses” (quan realment segons les dades només arriben al 3%), “la burla del llenguatge inclusiu” o l’equiparació del masclisme i el feminisme, quan el masclisme promou la subordinació de les dones i el feminisme la justícia social i la igualtat.
Malauradament aquesta exposició només es pot vistar si es concerta una visita guiada, per a grups de com a mínim 6 persones, amb l’Espai de Dones (tel. 674787154). Diferents centres escolars i associacions ja l’han visitada aquests dies.
L’Espai de Dones de Manacor està ubicat a l’Espai na Camel·la (c. Tià de sa Real 6, 1r) i ofereix informació, assessorament i atenció jurídica i psicològica a les dones i filles i fills de víctimes de violència de gènere. L’horari d’atenció és els dilluns i dijous de 15.00h a 20.00h i dimarts, dimecres i divendres de 9.00h a 14.00h per a informació i assessorament. I el dimarts de 16.00h a 20.00h per a assessorament jurídic.

Back To Top
Search