skip to Main Content

Pasqua confinada

Després de decretar-se l’estat d’alarma i el confinament parcial de la població per a quinze dies, amb la suspensió de les classes a tots els centres escolars com a mesura més impactant, semblava que, si les coses anaven bé, podríem arribar a les vacances de Pasqua amb la qüestió sanitària mig resolta. Ben aviat, però, es va veure que la cosa aniria per llarg. Així, aquest número de Cent per Cent surt al carrer en ple dimecres sant, i el confinament no és que no hagi acabat, sinó que s’ha escampat a més capes de la societat i avui només els serveis essencials poden continuar fent feina. És així, idò que passarem la setmana de passió confinats. Una de les primeres conseqüències, sens dubte, és l’increment de la cuina casolana. Qui més qui menys aprofita ara per cuinar, congelar, pastar… De fet, farina i llevat són els productes més cercats a hores d’ara als supermercats. Si a això hi afegim que les famílies no podran trobar-se com tenien per a costum aquests dies, la conclusió és que enguany a les cases manacorines, i mallorquines per extensió, es faran més panades i robiols que mai, es recuperaran receptes, s’experimentarà, es provarà per primera vegada, o es reinventaran fórmules.

Més malament ho passarà la litúrgia catòlica. Les processons s’han suspeses i poc sentit tendria fer-les pel Corpus o a l’estiu. A més, tots els oficis litúrgics de l’església han estat suspesos també, i aquelles misses importants dels dies de Pasqua tampoc no es faran. Cert és que entre els creients n’hi ha haguts que han tengut humor per posar un ram al balcó o a la finestra, per commemorar casolanament el dia del Ram, que sol ser cita multitudinària a la plaça de sa Bassa cada any. El rector Antoni Amorós s’ha demostrat enginyós i modern i ja fa dies que diu les misses a través de la xarxa social de Facebook, qui sap si amb més audiència que quan les feia en viu i en directe.

En qualsevol cas, tant la gastronomia com la litúrgia podrien considerar-se realitzacions culturals prescindibles o, si més no, accessòries, si pensam en el drama econòmic que suposarà la pèrdua de la temporada turística. La setmana de les vacances de Pasqua solia marcar l’inici d’una temporada que n’hi ha alguns que ja donen totalment per perduda. Qui sap si, a més, aquesta crisi s’allargarà en el temps i pot afectar, fins i tot, la temporada de l’any 2021. Sigui com sigui, passaran llargs mesos, sinó alguns anys, perquè puguem veure Mallorca com l’hem coneguda les darreres dècades. Qui sap si també seria una ocasió per reformular el model productiu de l’illa i diversificar, amb enginy i destresa, la nostra capacitat productiva.

És temps de canvi, i és temps d’oportunitats. No badem.Mentrestant, que les panades no us facin mal.

Back To Top
Search