Skip to content

El de Porto Cristo, un institut amb memòria (històrica)

Els alumnes de 2n de batxillerat de l’IES Porto Cristo han visitat aquesta setmana el cementeri de Porreres. L’objectiu, conèixer de primera mà les tasques que hi du a terme el grup Aranzadi a la recerca dels cossos dels represaliats durant la guerra civil en aquesta localitat del Pla de Mallorca.

Els alumnes visitaren en primer lloc la fossa comuna on es du a terme l’excavació i una de les responsables del grup Aranzadi els explicà quina era la feina que hi duien a terme i les diferències que havien detectat fins ara entre els cossos trobats a la primera fase de l’excavació i els que es trobaven ara. Així, primerament, els cossos es trobaven acompanyats d’elements de la vida quotidiana com ara culleres, tassons, boquetes de pipa, etc. A la segona fase, els cossos trobats ja no venien acompanyats d’aquests estris. La tècnica de l’excavació explicà també que dins la fossa hi havien trobat nombrosos casquets de bala, la qual cosa demostrava que després de ser afusellats, els represaliats eren rematats dins la fossa mateixa.

Seguidament, el grup s’encaminà cap a l’oratori de la Creu, just al costat del Cementeri. L’espai ha estat condicionat els darrers anys per retre homenatge als represaliats a Porreres durant la guerra civil. A la paret de darrere d’aquest oratori és on es duien a terme els afusellaments. La paret, a la part de baix, va ser referida per amagar els forats de les bales. La porta, segons explicà l’historiador Tomeu Garí, havia estat amagada durant anys. Ara, amb el condicionament i dignificació del lloc, la porta havia estat recuperada, també amb els impactes dels projectils encara marcats. En aquest espai hi ha una rèplica del mural que ideà Andreu Pasqual Frau i que dibuixà el també manacorí Jaume Ramis. Al peu de l’oratori, tres plaques de ferro recorden els noms dels porrerencs que perderen la vida a mans del feixisme, així com també dels mallorquins que foren afusellats a Porreres. Tomeu Garí recordà que a Porreres hi moriren molts de mallorquins procedents de la presó de Can Mir, a Palma, i d’altres indrets de Mallorca, en una pràctica, segons argumentà, del tot calculada per evitar filtracions dels assassinats. Garí també explicà als alumnes la hipòtesi que explicaria la diferència entre els enterraments dels afusellats trobats en primera instància i els altres. Per Garí, la troballa d’objectes quotidians al costat dels cossos explicaria que els represaliats no eren conscients que serien afusellats, mentre que així com anaven avançant els dies de guerra i presidi, els republicans empresonats, quan eren cridats per ser “alliberats” ja s’imaginaven el final.

També s’adreçà als alumnes Joan Barceló, regidor de l’Ajuntament porrerenc i membre de la Comissió per la Memòria Històrica de la Casa de la Vila. Barceló recordà que el feixisme espanyol va ser, d’alguna manera, un laboratori pel que fa a les pràctiques d’extermini que molt poc temps després aplicaria el règim nazi de Hitler a Alemanya i gran part d’Europa.

Finalitzada la intervenció de Barceló, els alumnes de l’IES Porto Cristo recitaren versos de Lluís Llach, Raimon i altres cantants i poetes per recordar i honorar les persones que perderen la vida a Porreres.

La visita acabà amb una explicació de Lourdes Herrasti sobre les tasques que es duen a terme en el laboratori de campanya. Herrasti explicà que al cementeri de Porreres mateix s’ordenaven els ossos de cadascun dels cadàvers, i se’n determinava el sexe i l’edat. De cada un dels cossos (en el moment de la visita se n’havien trobat prop de 50. Ara mateix es parla ja de 60) se n’extreuen dues dents per enviar a la Península i dur a terme l’anàlisi de l’ADN per confrontar-lo amb les mostres de saliva aportades pels familiars de les víctimes.

img_2765 img_2781-1 img_2798 img_2818 img_2817 img_2804

Back To Top
Search