Skip to content

Sant Llorenç es recupera dos mesos després de la torrentada

Ja han passat dos mesos d’ençà de la catastròfica torrentada de Sant Llorenç i, a poc a poc, el poble es recupera. Passejant pel centre del poble, es palpa una certa desolació, mesclada amb l’empenta que llorencines i llorencins han hagut de treure de dins. Trepitjant la zona zero, la més afectada per l’aiguat, es palpa una mescla estranya: les portes i les parets tomades, els cartells d'”inspeccionat” sobre les portes de les cases, la brutor i les parets encara marcades pel record de l’aigua, conviuen ara amb la roba estesa, amb les petites reformes i amb el renou d’obra constant, necessari per anar recobrant l’essència del poble llorencí.
La plaça de Jaume Santandreu, el carrer Major, el carrer Ordines o el d’en Gabriel Carrió són encara una mostra viva de la força de l’aigua mentre habitatges i negocis a poc a poc tornen a la normalitat, “perquè no els queda d’altre” diuen. Una normalitat, però, un pèl rara: un torrent sense barana, una joieria encara sense joies, un taller sense algunes de les eines necessàries per a l’ofici, l’oficina de correus o l’estanc de tota la vida sense vidres a la porta, senyals de trànsit tombades, l’aturada de l’autobús amb el cartell vinclat… Hi ha un clar contrast entre el que és nou i el que és vell i la humitat és ara, segurament, la reina del poble.
“A nosaltres ens va entrar un metre d’aigua a casa i dos metres a la cotxeria: a la casa hi teníem molts records, coses de valor sentimental i evidentment, elements materials i no ens serveix res” explica na Francisca Llinàs, propietària d’una casa al carrer Carrerillo, també molt afectat per la torrentada. A ca seva, com a la majoria d’habitatges del poble, només han rebut una ajuda dels serveis socials de 5.500 euros. “És possible que hi hagi gent que no rebi res més perquè els ajuts estatals es donen segons el nivell de renda” afirma na Francisca. Els negocis, en canvi si que han rebut les ajudes de fins a 100.000 euros que ha tramitat la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria de les Illes Balears.
D’altra banda, na Francisca explica que, tot i que la gent de fora poble s’ha portat molt bé amb ells i que la solidaritat ha estat aclaparadora, ara té la sensació que la gent a Sant Llorenç està molt trista: “Hi ha molta gent major que viu al centre, les ajudes arriben amb lentitud i tothom va fent així com pot”.
En aquest sentit, un centenar de persones s’han agrupat en una associació d’afectats per la torrentada i fan força, des de la unió, per fer front a la desgràcia. “Tenim un advocat i un representant que s’encarrega de parlar amb l’Ajuntament per tot el tema de les ajudes” diu na Francisca.
Segons Antoni Crespí, interventor de l’Ajuntament de Sant Llorenç, la qüestió dels ajuts ha estat bastant complicada: “Hem hagut de reforçar personal i hi havia molta pressió per fer els pagaments ràpidament” explica. Així mateix, afirma que les primeres ajudes es varen repartir sense tenir en compte la dada que fa de barem, els centímetres d’aigua que havien entrat a cada habitatge.
Així doncs, és possible que hi hagi gent que hagi de tornar part dels doblers entregats perquè no es corresponen amb l’afectació de ca seva. “De moment s’han donat 61 ajuts i segurament dins d’aquesta setmana se’n tramitaran 107 més. N’hi ha pendents, més o manco, un 60% de les peticions”.
Les ajudes que concedeix l’Ajuntament de Sant Llorenç són de 500 euros, si l’altura de l’aigua és inferior a 20 centímetres; de 1.000 euros, si l’afectació és d’entre 21 centímetres i el metre; de 2.000 euros si passa del metre i més de 2 metres, 3.000 euros. D’altra banda, el consistori calcula que l’afectació en l’àmbit públic s’elevarà a un poc més d’11 milions d’euros.
Així i tot, el poble de Sant Llorenç va fent: els carrers tornen a estar plens de cotxes aparcats; el dia 6 de gener s’inaugurarà el camp de futbol, que ja lluu una gespa artificial ben nova i amb les marques fetes… En definitiva, la gent combina la seva rutina amb la feina extra que els ha suposat la torrentada. Així mateix, un arbre de Nadal de les Loteries i Apostes de l’Estat decora la plaça de l’Ajuntament i aquest cap de setmana hi haurà un mercat nadalenc per inaugurar les festes.
A més a més, tendran un cap d’any molt mediàtic. “No ho veig clar… Ens vendran grosses, aquestes campanades!” diu na Catalina Adrover, una altra veïnada afectada per la torrentada, que explica que no podia sortir de ca seva el dia de la torrentada i que el seu nét i els seus veïnats la van rescatar.
Mentrestant, el temps avança, i la gent fa el cafè de mitjan de matí a un dels bars més mítics de Sant Llorenç. I a poc a poc, el poble es recupera.

Back To Top
Search