skip to Main Content

Viure aquí, fer feina allà: pros i contres de l’èxode laboral a Palma

Viure a Manacor i fer feina a Palma? Parlam amb manacorines i manacorins que es troben en aquesta situació.
Les preguntes:
1. Quina feina fas a Palma? 
2. Està relacionada amb la teva formació prèvia?
3. Quant de temps fa que hi fas feina?
4. Com hi vas? (tren, bus, vehicle privat, comparteixes cotxe). Tens opció per poder quedar a Palma a dormir qualque dia?
5. Què suposa per a tu haver-te de desplaçar a Palma cada dia per fer feina? És una despesa important? Què pesa més, el temps o els doblers que hi perds?
6. És impossible poder fer feina de la teva on vius? Què hauria de passar perquè això no fos aixi? Avui en dia, amb els avenços que hi ha, hauriem de poder fer la majoria de feines des del lloc on vivim?
7. Penses que som més pobres intel·lectualment i humanament, sense tots els treballadors que fan la seva tasca laboral a Palma o a altres indrets?

Bartomeu Bassa: “Per fer feines en equip és imprescindible estar al mateix lloc”
1. Faig feina a una entitat bancària.
2. Sí.
3. Molt, prop de vint anys.
4. Cotxe. No, hauria de quedar a un hotel o a la casa d’algun company de feina.
5. Una hora per anar i una altra per tornar. Sí, benzina, manteniment del cotxe, temps… Tot pesa.
6. Ara mateix només la puc fer a ciutat. Si no, hauria de ser a la península. Hauria de canviar les feines que faig per unes altres tasques. Si, gairebé tot es podria fer des de ca nostra, però per temes d’agilitat i feines en equip és imprescindible estar al mateix lloc.
7. Crec que no, també hi ha molta gent que ve a fer feina a Manacor

Maria Pinya: “Fer feina a Palma no impedeix que visqui a Manacor, viure en tots els sentits”
1. Faig feina a una entitat de banca ètica.
2. Sí, perquè a la feina faig estudis financers i som llicenciada en Economia.
3. Fa set anys i mig que hi faig feina.
4. Vaig en cotxe 3 dies a la setmana i 2 en tren (per qüestions d’horaris).
5. A mi em pesa més la pèrdua de temps diari per anar i tornar de la feina, tot i que evidentment estaria contenta de poder estalviar aquesta despesa.
6. L’entitat on faig feina només té oficina a Palma per tant m’és impossible fer aquesta feina a Manacor.
7. Crec que amb el temps acabarem podent treballar des de casa i cada vegada seran menys necessaris els desplaçaments, amb excepcions concretes. Fer feina a Palma no impedeix que visqui a Manacor, viure en tots els sentits.

Maria Oliver: “Anar-hi en tren em suposava més d’una hora i mitja per trajecte”
1. Faig feina a Genosalut, empresa dedicada a diagnòstic genètic i consell genètic, situada a la Clínica Rotger.
2. La feina que faig està relacionada amb la meva formació prèvia
3. A Palma ja fa deu anys que hi vaig.
4. Al principi hi anava en tren des de Manacor. Tot plegat, em suposava entre hora i mitja i hora i tres quarts de viatge per trajecte (visc a foravila). Després dels quatre primers anys en tren, vaig passar a anar en cotxe. Alguna vegada he pogut compartir cotxada, però de manera molt esporàdica. I no, no tenc possibilitat d’allotjament a Palma.
5. El camí, de fa uns anys, se m’ha fet molt pesat i avorrit. Ara tard aproximadament entre 50 min i una hora per trajecte. La despesa econòmica és important, perquè a banda de la benzina necessites un lloc on poder aparcar. Trobar lloc a zona de no pagament al centre de Palma és complicat. Si arrib amb temps, a vegades puc aparcar pel parc de la Riera i caminar uns 15 minuts fins a la feina. Al final, però, el que més em molesta són les dues hores al cotxe.
6. No sé si seria impossible. Voldria creure que la gent que estigués interessada en una consulta genètica es desplaçaria fins al lloc on fos la consulta, però per tenir aquest poder de mobilització l’empresa hauria de ser més coneguda i la genètica tenir un pes més important en la salut del pacient. També crec que la consulta genètica es podria fer perfectament utilitzant un entorn virtual, i això permetria fer la feina des de casa.
7. No, no ho crec. Al cap i a la fi, la gent de fora poble que feim feina a Palma vivim en l’entorn que hem escollit. I si l’hem escollit, és que viure fora Palma ens representa un avantatge. Personalment, valor més precisament el viure on visc perquè el consider més humà i més proper que viure a Palma.

Antoni Riera: “La riquesa intel·lectual d’un poble no la mesura ni la quantitat ni la concentració de treballadors”
1. Investigació
2. Sí
3. 26 anys
4. Majoritàriament amb vehicle privat.
5. Una inversió de temps. Sí, suposa una despesa important, però el que pesa més és el temps.
6. Sí. Perquè això no fos així hauria d’augmentar la capacitat de Manacor per atreure talent.
Encara que determinades fases o processos de producció necessiten economies d’escala i d’aglomeració, és a dir, una elevada concentració de recursos productius (maquinària, instal·lacions, i mà d’obra) en un mateix lloc.
7. No crec que els llocs siguin més rics intel·lectualment per tenir més treballadors a Palma. La riquesa intel·lectual d’un poble no la mesura ni la quantitat ni la concentració de treballadors.

Gabriel Gelabert: “L’administració de la CAIB està molt poc descentralitzada”
1. Som funcionari de la CAIB (actualment al SOIB, al polígon de Son Castelló)
2. Som economista. Més o manco. Un dels requisits de la plaça és llicenciat en dret o en econòmiques. Sí, una mica relacionat es pot dir.
3. Des del juny de 2000
4. Faig servir cotxe particular. Molts d’anys he compartit. Actualment no (ara acompany la filla a l’institut abans d’anar a Palma i, per l’horari, no puc compartir amb qui abans compartia)
5. Les dues coses, despesa i temps. I també suposa major cansament acumulat. De fet, crec que la despesa és fins i tot menys important que la qualitat de vida.
6. És increïble com de poc descentralitzat està el tema de l’administració de la CAIB. Molt poques places a Manacor o altres pobles. I normalment són places d’auxiliar o llocs base. Haurien de descentralitzar serveis i posar places ben dotades (amb capçalies).

Jorra Santiago: “Alternatives com el tren m’han demostrat massa vegades que són poc pràctiques i còmodes si vols arribar d’hora a la feina”
1. Ara mateix estudii un màster a la UIB i faig de guionista per a un programa d’IB3 que encara s’està enregistrant. D’altra banda, faig altres feines pel meu compte com correccions de llibres i també faig concerts i coses relacionades amb la música. El que surt, vaja.
2. De moment sí: el programa d’IB3 serà sobre llengua i jo he estudiat Filologia Catalana.
3. Fa poc que faig això de la televisió, però abans ja havia fet altres feines a Palma.
4. Hi vaig normalment en cotxe i tot sol, que contamina més. Si algun dia he de mester romandre a Palma, hi tenc amics, però normalment preferesc dormir a casa.
5. És una despesa importantíssima, tant econòmicament com anímica, sobretot d’ençà que hi ha obra a l’altura de Son Llàtzer i és una aventura (per dir-ho suau) entrar a Palma i arribar d’hora. Alternatives com el tren, per exemple, m’han demostrat massa vegades que són poc pràctiques i còmodes si vols arribar d’hora a la feina (sempre hi ha incidències i retards, les freqüències són ridícules), així que, malgrat la despesa que suposa, decidesc d’anar-hi en cotxe.
6. Impossible no! Jo, de fet, faig feina quasi sempre a casa o a la biblioteca, vaig a Palma només si tenc reunió o assaig; un, dos, tres dies a la setmana. En altres feines que he tengut sí que he pensat que era molt absurd que hagués d’anar allà a fitxar, que tota la meva feina es podria haver fet còmodament des de casa, i més ara que tenim eines com els smartphones, l’Skype i tot això.
7. No ho sé, francament.

Antoni Calatayud: “El cost no em preocupa tant com el temps perdut”
1. Som informàtic, responsable de Business Intelligence a una empresa de 15.000 empleats orientada al turisme.
2. Vaig estudiar enginyeria informàtica a Palma, la meva feina està 100% relacionada.
3. Faig feina allà de fa 6 anys, però som per Palma des de que vaig començar la carrera. Compartesc transport amb un company de la mateixa empresa, a pics hi vaig amb moto o amb tren. Tenc amics que viuen allà i de vegades qued a dormir.
5. El pitjor és perdre dues hores al dia, 10 a la setmana, 40 al mes… Per carretera, el risc de tenir un accident, etc. El cost no em preocupa tant com el temps perdut i haver de perdre els nervis amb els embossos.
6. Tenc reunions pràcticament cada dia i són presencials. Necessit un tracte de tu a tu amb els usuaris i hi he de ser… Però es podria teletreballar uns dies a la setmana. Si un s’organitza, sense problemes. De fet crec que rendesc més des de casa, sense gent molestant.
7. Per res som més pobres intel·lectualment a Manacor. No té res a veure… Manacor és pobra industrialment, però és una qüestió purament demogràfica. A palma són 400.000 habitants i a Manacor 40.000… És més probable trobar gent especialitzada als nuclis més grans, per això les empreses grans trien grans ciutats.

Mamen Mateu:”A mi m’agrada molt el meu lloc de feina, i no em suposa cap problema perquè m’encanta conduir”
1. Faig feina al Servei de Relacions Internacionals de la Universitat de les Illes Balears com auxiliar administratiu.
2. No està relacionada amb la meva formació, o en part sí, sóc llicenciada en Història de l’Art, i treball al SRI gràcies al meu currículum acadèmic.
3. Vaig començar a treballar-hi a finals del 2009 i fins ara.
4. Fins fa tres anys vivia a Ciutat, a casa dels meus padrins materns. Hi vaig viure durant la carrera i ja m’hi vaig quedar. Fa tres anys vaig començar a festejar un manacorí i la casualitat va fer-me tornar a ciutat del moble. Així que casa en tenc per quedar-hi perquè seguim tenint el pis, ara hi viu una de les meves cosines, però conserv una habitació.
5. Vaig i venc amb vehicle propi per comoditat i per falta de son… Amb una nina petita de 16 mesos i altres temes familiars no puc aprofitar el transport públic perquè els horaris no em quadren. Tampoc compartesc cotxe pel mateix motiu. A més, a voltes el volum de feina segons quins mesos fa que els horaris siguin més complexes de quadrar amb altra gent.
5. A mi m’agrada molt el meu lloc de feina, i no em suposa cap problema perquè m’encanta conduir, per ara. Hi ha la possibilitat de sol·licitar teletreball segons el lloc de feina, però encara sóc interina i no complesc els requisits per sol·licitar-ho, per ara, em qued com estic que m’agrada molt també l’atenció al públic.
6. Potser sí que m’agradaria fer feina a Manacor de què faig, però també m’agrada molt treballar al campus, així que per mi, per ara, no hi ha queixa.
7. Ni de conya! No crec que el lloc on vivim o treballam, sigui poble o ciutat influeixi en la pobresa intel·lectual. Tele5 afavoreix la pobresa intel·lectual.

Josefina Muñoz: “Pens que hi ha feines que es poden fer des de casa o des del lloc on vivim i que no estaria malament fomentar-ho, crec que dóna més llibertat”

1. Faig feina de treballadora social al servei 24 hores d’atenció a víctimes de violències masclistes.

2.Sí.

3. Fa 11 mesos.

4. Amb vehicle propi, els horaris del transport públic no em van massa bé amb els meus horaris. Depenent del torn que em toca, quan tenc torn d’acompanyament, tant jo com les meves companyes hem de fer ús del transport públic i en molts de casos finalment feim ús de taxis per les males combinacions, per la manca d’horaris i per la gran pèrdua de temps.
Tenc opció de quedar a Palma però no hi sol quedar.

5. Tenc la sort de no haver d’anar a Palma cada dia perquè segons el torn faig feina presencial a Palma o a casa, però anar-hi em suposa una gran pèrdua de temps. Quan començ a les 8 del matí surt de Manacor a les 6.30 i en moltes ocasions arrib a les 8 en punt o les 8 passades a la feina entre arribar i aparcar. Pens que és més important la pèrdua de temps que de doblers.

6. No crec que sigui impossible però sí més complicat, ja que hi ha menys oferta. Hi he fet feina i estant a Palma m’han oferit fer feina a Manacor, però no em compensava quedar a Manacor per diferents motius.
Hauria de trobar una feina semblant a la que tenc a Palma, la meva feina actual és una feina un poc estressant a l’hora de fer algun tipus d’intervenció sobretot en situació d’emergència, però es compensa amb dies lliures, amb fer feina alguns dies des de casa… Crec que a la zona de Manacor és un poc complicat trobar una feina semblant però si m’ho oferissin, possiblement ho pensaria.
No crec que totes les feines es puguin fer des del lloc on vivim, per exemple una de les meves feines és acompanyar a dones víctimes de violència de gènere a interposar denúncia o als judicis i ha de ser presencial, l’acompanyament emocional en aquests casos és imprescindible. Però sí que pens que hi ha feines que es poden fer des de casa o des del lloc on vivim i que no estaria malament fomentar-ho, crec que dóna més llibertat. Fa uns dies vaig arribar d’un viatge i em cridava molt l’atenció la quantitat de gent que feia feina des d’allà, vivien a llocs impressionants i treballaven en línia. Crec que aquesta forma de vida et permet ser més lliure i tenir més qualitat de vida.

7. Sí, som més pobres. Però no pens que només passi entre el poble de Manacor i altres indrets, crec que és un problema a escala de país. Les mesures adoptades pel Govern Espanyol han fet que hi hagi una involució en l’àmbit laboral i això fa que hi hagi un augment de pobresa tant intel·lectual com humana.

Back To Top
Search