Skip to content

Dorothea Bate, 1909. Una pionera de l’arqueologia a Capdepera

Fa uns mesos a Capdepera, per iniciativa de la Direcció Insular d’Igualtat del Consell de Mallorca, es col·locà un bust de la més insigne paleontòloga relacionada amb les nostres illes: Dorothea Minola Alice Bate, qui va néixer a Carmarthen, un poblet del sud-oest de Gal·les l’any 1878, és a dir, que tenia molts de números per ser una absoluta desconeguda a les nostres illes. Però vet aquí que des de ben jove va desenvolupar un talent i una afecció molt forta per la natura, especialment per la zoologia. Amb aquest bagatge i cap formació específica, i amb tan sols 19 anys, es va dirigir al Museu d’Història Natural de Londres, on va demanar feina.
Recordem que estam parlant de Londres l’any 1898, per tant legalment no podien contractar una dona com a personal científic (pel sol fet de ser-ho!), encara que fos com a aprenent. No va ser fins el 1928 que això va ser legal. Però el conservador d’ocells, el Sr. Richard Bowdler, va veure alguna cosa en aquella joveneta l’any 1898, i la va posar a fer feina al seu departament, cobrant per peça classificada, és a dir, sense tenir una vinculació formal amb el Museu. En aquella època no hi havia dones al món acadèmic, ni com a professores, ni com a alumnes. Bate va haver d’exercir durant molt de temps com a professional independent, va emprendre les seves pròpies excavacions amb els seus mitjans i amb només 22 anys va publicar el seu primer article científic.
L’any 1909 es plantà a Mallorca, ella mateixa s’havia organitzat el viatge i en arribar aquí va contractar el personal per fer-li de guia i per ajudar-la a excavar. No era la primera expedició que realitzava però arribava a l’illa amb només la informació prèvia de que hi havia fòssils interessants a les coves del llevant i el nord de Mallorca. No sabia amb certesa ni tant sols si trobaria les coves, que sovint eren a llocs ben inaccessibles. A partir d’aquí, organitzava tot el que era necessari per dur a terme una excavació: el material, les eines, el menjar… tot, ho he dit? pagat de la seva pròpia butxaca. Va ser durant una d’aquestes excavacions, a la cova de na Barxa, a Capdepera, que va descobrir un crani de Myotragus balearicus. Es tractava de la primera evidència fòssil d’una espècie extinta de mamífer endèmic de Mallorca i Menorca.
El descobriment d’un nova espècie és una fita científica inigualable, per exemple per descriure el Myotragus balearicus que Bate va descobrir s’havia de ser conscient de la importància de la troballa, controlar la bibliografia, saber quines espècies eren conegudes fins llavors… El 1090, ella va estar a l’alçada i va poder donar a conèixer al món el tresor d’informació que significa una criatura com aquella que va viure a les Balears molt abans de que hi arribessin els primers humans.
Ja només per això estaríem parlant d’una figura rellevant dins la paleontologia però és que na Dorothea Bate va ser una pionera en l’ús de l’estudi de la fauna per a l’estudi del clima, un dels seus interessos era la fauna de les illes perquè és una fauna amb una evolució molt particular. Imaginau un tema més d’actualitat? Un aspecte que pugui ser més rellevant per a la nostra supervivència en el planeta?

Antoni Puig

Back To Top
Search