skip to Main Content

20 anys d’excavacions a l’Hospitalet Vell

Aquest juliol es compleixen dues dècades des que arrencaren les investigacions de camp al jaciment prehistòric i des del Museu d’Història de Manacor ho celebren amb diferents actes, d’entre els quals destaca una exposició

El jaciment prehistòric l’Hospitalet Vell està d’aniversari. Fa 20 anys que hi excaven de manera ininterrompuda. Tot i això, ja s’hi havien duit a terme tasques d’investigació anys enrere. La directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Sales, explica que el poblat “és conegut des de principis del segle XX”, però no va ser fins als anys 70 que l’equip del Museu de Mallorca, que en aquell moment estava dirigit per Rosselló Bodroy, va començar les primeres tasques que varen durar fins a la meitat del segle 80 i “que deixaren al descobert dues navetes, un talaiot i habitacions talaiòtiques”.

El Museu d’Història de Manacor va reprendre les investigacions l’any 2001 i durant les dues dècades de feina han estat “restaurant les estructures que s’havien excavat als anys 70 i 80 i començant sectors nous”, afirma Sales. Però encara queda molt per fer, investigar i descobrir al jaciment. De fet, la directora remarca que fan “feina de camp tres setmanes a l’any” i “ara devem dur un 10% del jaciment”.

La celebració

Per celebrar els 20 anys d’excavacions a l’Hospitalet Vell han preparat una sèrie d’actes. “Hi haurà una exposició, activitats associades i un catàleg”, enumera Sales.

L’exposició serà el primer que es podrà visitar. Encara no saben exactament quan la inauguraran: “No hi ha data, però a final d’any estarà i estarà durant el primer semestre del 2023”, comenta la directora del museu. També posa de manifest que per completar aquesta mostra han demanat a la gent què voldria que hi incloguessin i ho han fet través d’una enquesta a les xarxes socials.

Per altra banda, es recopilaran en un catàleg aquelles publicacions científiques fetes pels especialistes que han intervingut en les excavacions el jaciment. També tenen previst fer un taller d’arqueologia experimental a la tardor i una sèrie de visites guiades teatralitzades a l’Hospitalet Vell la pròxima primavera.

Els descobriments

Durant aquestes dues dècades, s’han fet avanços molt importants i tenen la capacitat de crear un fil conductor més exhaustiu. Tenen un context i les troballes han “permès conèixer com vivia la gent en aquesta època”, explica Sales. De fet, puntualitza, que en aquesta segona tongada d’excavacions les tècniques arqueològiques han canviat molt. D’entre totes, destaca “la palinologia, que és l’estudi del pol·len, però també la disciplina que estudia les llavors i la dels carbons”, el que, comenta, ha permès “conèixer el paisatge on vivien, el que és un avanç molt important”.

Amb les noves disciplines poden fer anàlisi químics a les peces i saber què varen contenir els recipients, el que “dona una visió més afinada de la dieta”, per exemple.

Característiques del jaciment

Amb tot, és important destacar que l’Hospitalet Vell “és especial perquè en una sola visita pots veure tota la prehistòria de Mallorca perquè tenim navetes i talaiots”, recorda Sales. Això, especifica, permet fer un “recorregut per la prehistòria i això fa que tengui una importància considerable”.

Back To Top
Search