Skip to content

NOTÍCIA

PUBLICITAT

Pastís de monei

Segons el Diccionari Català, Valencià Balear, la paraula monei té aquestes tren accepcions:
MONEI m.
1. Joc de la mona; el baleu o sota d’oros, i el jugador que es queda amb el baleu i perd el joc (Mall.); cast. mona.
2. Peça de cinc cèntims (Mall.); cast. perro chico.
3. Moniato (Manacor).
    Fon.: monέ̞ј (mall.).
    Etim.: forma masculina de moneia. El significat || 2 s’explica per la figura de lleó que portaven les monedes espanyoles de la primera república, i que fou interpretada pel vulgus com una mona. El significat || 3 procedeix de moniato amb adaptació al monei ‘mona’.
Com podeu veure, Manacor és diferent!
Això ja ho podíem mig intuir, no ens ve gaire de nou. En altres llocs el coneixen com a moniato o moneato, aquests darrers dies he sentit aquestes dues versions. Però és que en castellà té molts més noms: batata, papa dulce, papa camote, patata dulce, boniato…
Sol ser producte de temporada i se sol menjar fet al forn i pelat i just amb un poquet de sucre ja és delicatessen. Però també pot ser l’ingredient dels panellets, també molt de temporada. Hi ha gent a qui agrada més el blanc i gent a qui agrada més el vermell. I també hi ha gent que el tracta com la patata i en fa plats salat com chips o com si fossin patates fregides, tallades a bastonets.
Per aquesta recepta podeu triar quin dels dos podeu utilitzar, jo vaig cuinar amb el vermell, però tenint en compte tot el temps que ha d’estar dins el forn per estar cuit… el vaig comprar ja cuit! En trobareu en qualque establiment de cuina casolana per emportar a Manacor, i segur que en més llocs. No sabeu el que vaig estalviar de forn!

Ingredients

Per a la base:
125g de farina
50g de sucre
60g de mantega
30g d’ou

Per al farcit:
400g de monei cuit i pelat
400g de llet evaporada
125g de sucre
2 ous
1 pell de llimona ratllada
un polsim de canyella

Per decorar:
xocolata

Passa a passa

1. Començam preparant la base mesclant la farina i el sucre. Anam incorporant-hi la mantega freda tallada a dauets, i finalment hi incorporam l’ou.
2. Un cop ben pastada, allisam la pasta entre dos full de paper de forn i hi folram un motle rodó amb parets baixes.
3. Punxam la base i l’enfornam 15 minuts a 190º. És convenient posar-li un pes a sobre, per això podeu posar un paper de forn i a sobre ciurons secs. Si no ho feim s’inflarà massa. Un cop passat aquest temps deixam refredar la base.
4. Mentre refreda preparam el farcit triturant tots els ingredients amb la batedora. Un cop triturat ho abocam dins el motle i ho enforman 30 minuts a 180º.
5. Un cop el pastís estigui fred el podem decorar amb fils de xocolata fosa o podem fer formes amb motles de bombons i repartir-los per sobre, com podeu veure a la imatge.

PUBLICITAT

Back To Top
Search