Skip to content

NOTÍCIA

Bàrbara Terrassa reivindica el dret de gaudir de la mar en el pregó de les festes del Carme

Les ganes de festa han estat ben presents a l’acte inicial de les festes del Carme de Porto Cristo. L’esplanada de davant l’oficina municipal de Porto Cristo era plena a vessar de veïns i residents a punt d’escoltar el pregó de la biòloga ‘portenya’ i professora de la Universitat de les Illes Balears, Bàrbara Terrassa. Els representants públics donaren la benvinguda a tothom i tot seguit el pregoner de l’any passat, l’ex regidor Bernat Amer, va presentar l’autora del discurs inicial de les festes d’enguany.

“Na Bàrbara és una d’aquestes ‘portenyes’ que poden presumir de ser autèntiques, però no ho fa tot i que l’arena, el moll i l’assecador de xarxes eren el seu espai de joc durant la seva infanesa” destacà Amer de la pregonera. El presentador va parlar també la seva vessant professional dient que “la curiositat la va fer biòloga i la seva capacitat de conèixer coneixements amb passió i de contagiar les ganes d’aprendre l’han convertida en professora, impulsora d’entitats de divulgació ambiental, investigadora i assessora de les nostres institucions públiques”.

Després d’un llarg aplaudiment la pregonera Bàrbara Terrassa va iniciar el discurs amb una cert enyorament a les imatges que oferia Porto Cristo fa alguns anys. “Quan arrib en es Port pens que encara trobaré, com en la dècada dels 60, les tres barques de bou i la taringa de llaüts que arribaven fins al riuet”, explicà la pregonera. “En el seu lloc hi ha quatre monstres de golondrines i algun barcot enorme que no ens deixa veure la badia i aquesta visió me fa sospitar que avui la gent des Port vivim d’esquena a la mar”, lamentà.

En aquest sentit, just abans d’acabar el seu parlament la professora de Biologia, Bàrbara Terrassa, destacà “l’obligació que tenim de transmetre als nostres fills els tresors de la mar i de la terra que hem rebut. “La mar del Port era neta, passava una barca cada dues hores i podíem anar nedant al Martell i fins i tot a la cova des Correu sense perill que ens passassin per damunt”, afegí just abans de lamentar que “avui això és impensable perquè la mar del port és dels iots, de les golondrines i del turisme”.

El port de la gent
Davant el dibuix que va fer la pregonera de realitat actual reivindicà “mantenir es Port com un lloc agradable per la gent que hi viu, sense macro estructures que desdibuixin la vorera de mar”. Per això demanà a les autoritats competents que “abans de prendre un desició, reflexioneu sobre l’herència que vos hagués agradat rebre, i sobre quin Port voleu deixar als nostres fills i nets”. “Pensau-ho be! no trieu un present fàcil que condueixi a un futur incert”, advertí just abans d’encoratjar els joves a lluitar pel Porto Cristo que volen i desitjar bones festes.

Deixant de banda la part més reivindicativa del discurs, el pregó de Bàrbara Terrassa va fer un emotiu repàs per la història marinera de Porto Cristo utilitzant alguns dels seus avantpassats, els que constitueixen cares visibles del passat mariner i turístic del nucli costaner. El Patró Mosset, Sebastià Terrassa, fou el padrí de la pregonera i el primer pescador que comptà amb barques del bou per pescar a Porto Cristo. I la seva padrina, Aina Bonet, fundà amb la seva familia la Fonda de ca na Pasta, que acollí els primers turistes que arribaren a Porto Cristo i més tard es transformà en l’Hotel Perelló.

Bàrbara Terrassa tampoc s’oblidà dels contrabandistes, “En els anys 40 molts de mariners, i entre ells mon pare, amb la barca familiar Colònia del Carme va posar rumb cap a Alger carregada de bessó d’ametlla”. Els aplegaren, però la força de les dones “que han estat els principals pilars de la nostra comunitat” va fer possible tornar reunir la família. “Aprofitant les primeres tongades de turistes ma mare, na Miquela Carbona de Sant Llorenç, i les seves cunyades, na Centena, les Capellanes, els Llabrés, Pikan, na Petra d’IncaPiel i moltes d’altres montaren els primers souvenirs del Port”, destacà la pregonera. I és que, tal com reivindicà, “conèixer la història de les persones és conèixer la història d’un poble i saber la nostra pròpia història ens dignifica com a persones”.

En acabar el pregó, els assistents brindaren per celebrar el començament de les festes i varen poder gaudir del concert que oferiren els alumnes de l’Escola de Música de Porto Cristo.

PUBLICITAT

Back To Top
Search