El CEIP Simó Ballester ,que enguany amplia la seva oferta educativa amb el segon cicle d’Infantil i alhora encetarà un innovador projecte que ha d’integrar els estudis ordinaris amb els musicals, no podrà comptar finalment per ampliar les seves instal·lacions amb l’edifici que s’alçà on abans hi havia l’antic quarter dels sementals, just darrere el centre educatiu.
La Conselleria d’Educació ha descartat aquesta opció i ha apostat per construir les sis noves aules d’infantil en l’espai de què disposa actualment el centre. A més també es farà una nova aula de psicomotricitat i un petit auditori, ha explicat el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante. Tot plegat anirà acompanyat d’una reforma integral de l’edifici actual que permetrà adequar algunes aules petites i alguns despatxos per a les activitats musicals. Tanmateix el projecte encara no està redactat i no hi ha data per a l’inici de les obres. De moment, Morante ha anunciat que “les dues noves aules d’infantil per als alumnes de tres anys que començaran enguany s’ubicaran a les instal·lacions actuals aprofitant alguns espais que queden lliures”.
L’Ajuntament lamenta la decisió
L’opció triada per la Conselleria no ha agradat gens a l’Ajuntament que ha lamentat que des del Govern s’hagin prioritzat els aspectes econòmics. La regidora d’Educació, Catalina Riera, xifra entre 500.000 o 600.000 euros la diferència entre els dos projectes i considera que “no són molts de doblers, si es té en compte que aquesta és una decisió que condicionarà el futur del Simó Ballester”. A més, Riera recorda que l’Ajuntament en el Pla General preveu donar un ús educatiu al carrer Lepant situat entre el col·legi i el quarter per poder unir els equipaments.
El director general, per la seva banda, afirma que la decisió de reformar l’escola “ja es va comunicar a l’Ajuntament el passat mes de maig, després de constatar que ampliar el CEIP Simó Ballester amb l’edifici dels Sementals era tan car com fer una escola nova”. Educació calcula que podria costar uns 2.000.000 d’euros, mentre que la reforma seria uns 700.000 o 800.000 euros més barata. Així i tot, Morante destaca que “la inversió que es farà al col·legi serà una inversió important”.
També varen influir a l’hora de descartar l’immoble del quarter dels sementals les grans dimensions de l’edifici que sobrepassen les necessitats de la Conselleria. “Ens plantejàrem ubicar a la planta que quedava lliure altres serveis educatius, com l’Escola d’Adults, però aquest centre a Manacor ja té el seu espai”, afegí Morante.
El quarter: set anys aturat
L’edifici que s’aixeca on abans hi havia l’antic quarter militar i també hi va haver l’Escola de Mallorquí va ser construït a partir d’un conveni entre l’Ajuntament de Manacor i el Consell de Mallorca amb l’objectiu d’ubicar-hi els serveis socials d’ambdues administracions. Posteriorment s’incorporà al projecte el Govern, a través de l’IBISEC, amb la intenció de col·locar en una de les plantes de l’immoble el segon cicle d’Educació Infantil del CEIP Simó Ballester, però hagué d’abandonar perquè la normativa obliga a impartir l’Educació Infantil en edificis que tinguin exclusivament usos educatius. Tanmateix, la situació estratègica de l’edifici, just darrere l’escola, va fer que tant l’Ajuntament com l’IMAS consentissin a cedir l’edifici a Educació sempre i quan es pogués recuperar la inversió feta. Així les coses l’immoble quedà enllestit fa set anys i encara no se li ha donat cap ús.
Una oportunitat perduda
Sebastià Llodrà (MÉS-Esquerra), que va assumir les competències d’educació durant l’anterior govern municipal d’esquerres, tampoc no veu amb bons ulls la decisió del Govern. Llodrà creu que “es perd una oportunitat” i adverteix que l’ampliar el centre dins el mateix solar que ocupa actualment l’escola “obligarà a menjar-se una part del pati, en un centre on els alumnes ja han de fer torns per sortir al pati, i que les obres afectaran el funcionament del col·legi”.
Llodrà considera que l’opció triada per Educació “potser és més barata, però com a inversió no és bona”. I critica a la Conselleria que “no hagi estat prou valenta. Si aposta fort pel nou projecte del Simó Ballester, també hauria d’haver pensat en els espais”. El regidor afegeix que “l’edifici dels sementals, a més, hauria pogut acollir altres serveis educatius com l’Equip d’Educació Primerenca”.
Les crítiques de Llodrà també van adreçades a l’equip de govern local. El regidor de MÉS-Esquerra considera que aquest és un “tema d’estat” i que “el batle haria d’haver insistit més i s’hauria d’haver desplaçat a la Conselleria per parlar directament amb el conseller”. Riera es defensa dient que des de l’Ajuntament “s’ha fet tot el que s’ha pogut”.
Un edifici per als serveis socials
Un pic descartada la possibilitat de donar un ús educatiu a l’edifici de l’antic quarter, es retornarà a l’opció incial que preveia destinar l’immoble a usos socials. S’hi ubicaran els serveis del Consell, que gestiona l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), i el batle Pedro Rosselló ja ha anunciat que també s’hi instal·laran els serveis socials de l’Ajuntament de Manacor.