“Vaig fer la defensa del reconeixement de Maria-Antònia Oliver partint des de l’experiència personal. A l’institut ens varen fer llegir Estudi en lila, i va ser a través d’ella que vaig agafar aquest gust per la lectura. A més em consider membre d’una generació que a través de la figura de Maria-Antònia Oliver va entrar en contacte amb la literatura catalana. A banda de tot això, també vaig fer una valoració de la seva trajectòria, a partir de tots els gèneres literaris que ha conreat i també valorant el seu compromís amb la llengua, la cultura i la identitat, i amb el paper de la dona dins la societat”. Qui parla així és Lluís Enric Apesteguia, conseller del Consell de Mallorca encarregat de defensar la candidatura de l’escriptora manacorina Maria-Antònia Oliver a la Medalla d’Or del Consell de Mallorca, que li serà lliurada aquest dilluns que ve, amb motiu de la celebració de la Diada de Mallorca. Cal recordar que Oliver ja va ser distingida fa pocs mesos amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, guardó que rebé al Palau de la Música Catalana el passat mes de juny.
També va acumulant distincions Gabriel Barceló Bover. El fundador de l’Escola de Mallorquí, i també escriptor, va ser defensat davant el ple del Consell de Mallorca pel conseller manacorí Antoni Pastor, el qual després de recordar que Barceló fou “un dels precursors de l’Escola de Mallorquí, que es creà el 1973”, va explicar que Barceló, inicialment, compaginà la tasca de “bibliotecari i director de l’Escola”. A més, Barceló va ser coordinador dels cursos de reciclatge a la zona de Manacor, vocal de la junta avaluadora de català i dugué a terme nombroses activitats relacionades amb la llengua i la cultura catalanes.
A banda de totes aquestes activitats, el conseller Pastor recordà també la faceta d’escriptor de Gabriel Barceló Bover: “És i ha estat un gran escriptor i al llarg de la seva vida ha publicat estudis i articles a publicacions periòdiques, però també nombrosos llibres”, entre els quals destacà Viatge de brusquers, Història glosada de l’errant Llorenç Moliner, o Mossèn Alcover, l’home del diccionari.
Però a banda d’aquestes dues personalitats del món de la cultura, hi ha un altre reconegut relacionat amb Manacor. En aquest cas el club de futbol sala Palma Futsal, rebrà el premi Jaume II, per la seva trajectòria esportiva.
Cal recordar que aquest club, actualment a la divisió d’honor estatal, té el seu embrió a Manacor, concretament en el Fisiomedia Manacor. No debades el president d’ambdues entitats ha estat i és el manacorí Miquel Jaume. De fet, el nom de l’entitat encara ara és Associació Esportiva Manacor.
L’encarregat de dur a terme la defensa de la seva candidatura va ser el conseller algaidí Francesc Miralles, el qual remarcà que el del Palma Futsal “és un projecte esportiu de referència per a Mallorca i per a les Illes Balears” i recordà que el darrer any ha estat subcampió de la Copa del Rei de Futbol Sala.