Margalida Roman (Manacor, 1964) és la nova presidenta de la Creu Roja local. Parlam amb ella del nou període que enceta, amb la vista posada en l’atenció integral a les persones i en potenciar el paper dels voluntaris i els socis de l’entitat.
En quina situació es troba la Creu Roja de Manacor després del traspàs de poders amb l’expresident Mateu Ballester?
A Manacor atenem prop de 3.000 persones cada any gràcies als professionals que fan feina cada dia a les oficines i els més de 70 voluntaris que inverteixen part del seu temps en les activitats que organitzam. En gran mesura tot això és possible per la feinada que ha fet en Mateu durant els darrers anys. L’atenció, els serveis que oferim a la nostra seu i la situació de l’entitat han fet un bot qualitatiu. En Mateu ha deixat la presidència de Manacor per dirigir la Creu Roja a tot Balears. I en certa manera podem dir que tenim bo. Tenim fil directe.
Com va començar la vostra relació amb la Creu Roja?
La primera vegada que vaig entrar per la porta va ser per fer-hi pràctiques ara fa 21 anys. I tot d’una em va enganxar l’ambient i la manera de fer feina. Vaig començar a fer de voluntària a l’àrea de socors i emergències, però a poc a poc he passat per tot: Formació, gent gran, repàs per infants, emergències…
També heu ocupat llocs de responsabilitat…
Fa 12 anys que som membre del comitè local de Manacor amb altres 6 persones i fa quatre anys en Mateu Ballester va oferir ser vicepresidenta. I ara estic molt contenta que en Mateu i el comitè local de Manacor hagin confiat en mi per aquesta nova etapa.
En quins aspectes voleu incidir ara que sou al capdavant de la Creu Roja?
Si parlam de les persones usuàries, les que arriben amb necessitats, ens agradaria que elles mateixes fossin les protagonistes del seu canvi. I no només parlam de cobrir allò més necessari per viure. Parlam d’aprendre, de trobar un lloc de feina o de millorar-la, d’igualtat d’oportunitats, de fer poble… Als que formam la Creu Roja de Manacor ens agradaria incidir en els Drets de la infància i de les persones majors per desterrar la soledat no desitjada o la bretxa digital que sovint separa els padrins i padrines de la realitat actual. I també ens interessa el Canvi Climàtic, la no discriminació, la igualtat d’oportunitats… M’agradaria convidar a visitar-nos a tota aquella gent que és sòcia o els que volen donar una mà. A l’oficina veuran el fruit de les seves aportacions i tota la feina que feim perquè arribin a qui més ho necessita.
Quina relació teniu amb les administracions i d’on prové el finançament de la Creu Roja a Manacor?
Bàsicament, els fons que gestionam provenen de les aportacions dels socis i del sorteig de l’or que cada any fa la loteria. És cert que el 2022 vàrem rebre una subvenció de l’Ajuntament de Manacor per atenció urgent a la població, però som una associació de caràcter voluntari. Per això ni la presidenta ni els voluntaris no cobren cap sou, només les dues professionals que cada dia fan feina a les oficines. Fer de voluntària no serveix per omplir les butxaques, però sí per omplir l’ànima, per aprendre i per fer poble.