Skip to content

Adjudicada la construcció de la potabilitzadora

Les empreses Facsa i Electro Hidráulica han guanyat el concurs i hauran d’executar el projecte en un termini de vuit mesos

L’Ajuntament de Manacor ha adjudicat la construcció de la potabilitzadora municipal. I ho ha fet en dos lots. Un, que és el més gran, és la construcció de la planta. Aquest s’ha adjudicat a Facsa per 2.275.815,04 € sense IVA, que es tradueix en un total de 3.100.000 €. La presidenta de la SAM, Cristina Capó, explica que es varen presentar tres empreses i es va valorar, a més de la part econòmica, altres millores com ara “rebaixar el rebuig d’aigua, que n’oferien un 5% manco, que es reduís el consum elèctric i hores de formació.”

A més a més, Capó apunta que ja va construir la planta potabilitzadora pilot. Un valor afegit, ja que els fa anar més tranquils, perquè, diu la delegada, “confiam en ells perquè ja ens han fet l’altra i sabem com fan feina”.

I el segon, de menor import, correspon a la construcció del transformador, la qual s’ha adjudicat a Electro Hidràulica per 98.462,10 €, també sense IVA.

Hauran d’executar el projecte en un total de vuit mesos.

Faltaran permisos

“Quan s’acabi de construir, encara no tendrem el permís”, afirma Capó. Això vol dir que una vegada s’hagi construït la potabilitzadora, la ciutadania de Manacor no podrà consumir aigua potable directament des de les aixetes de ca seva de manera immediata. Faltaran els permisos i el vistiplau que l’aigua és apta pel consum humà. Igual que varen haver de fer a l’inici de la prova pilot.

Ara bé, “aquesta vegada serà més ràpid, perquè ja tenim l’experiència de l’altra i la confiança de saber manejar la potabilitzadora”, assegura la presidenta de la SAM. De manera que, confirma Capó, “l’any 2023 es construirà i durant el 2024 ens donaran els permisos i tothom podrà gaudir, a la fi, d’aigua potable des dels nostres grifons”.

Unes declaracions que fa valorant, també, l’esforç que els ha duit tenir-ho llest per aquestes dates. “La feinada que ens ha duit aconseguir-la, tenir els doblers per posar-la en marxa i tenir el projecte perquè es pugui fer i tenir-la preparada en un sol mandat; tampoc hem anat a fer les coses a correcuita perquè sabíem que hi havia molta responsabilitat davant el que costa i no volíem posar en marxa una potabilitzadora que no funcionàs”.

Dividida en tres línies

Una vegada la planta potabilitzadora estigui construïda, podrà produir un màxim de 10.000 m³/dia d’aigua apta i es dividirà en tres línies per adaptar-se a la demanda. Pel que fa al cabal mínim, aquest se situarà al voltant dels 150 m³/hora i el màxim, al 350 m³/h. Cada línia produirà 138,9 m³/h i entraran en funcionament de manera consecutiva segons la demanda.

El rendiment elèctric serà de 0,5 kWh/m³ d’aigua potable produïda. El rendiment de la planta pel que fa al percentatge de rebuig serà com a màxim del 20% respecte de l’aigua produïda.

Back To Top
Search