Maria Estelrich Riera
Supòs que hi ha una edat en la qual prenem consciència dels records, però és més tard quan els hi donem el valor que tenen, probablement quan s’esvaeixen. Al començament els tenim frescs i nítids, ens pensam que son inoblidables, fins que arriba un dia en què no recordem els esdeveniments de manera cronològica, es tornen difusos i comencen a despertar els dubtes de si el que va passar fou realitat o simplement una invenció nostra per recolzar-nos en algun moment de la vida. No obstant això, les emocions que vam sentir s’aferren a nosaltres i és l’últim que desapareix.
La directora escocesa Charlotte Wells indaga sobre totes aquestes qüestions a la seva òpera prima Aftersun, un film que neix a partir de les seves vivències, però que nega que sigui una pel·lícula estrictament autobiogràfica.
Wells canvia l’estructura clàssica cinematogràfica i ens encisa amb un relat fidel a la memòria de l’ésser humà. Per fer-ho, construeix dos personatges fonamentals: un pare jove, Calum (Paul Mescal) i la seva filla Sophie (Frankie Corio) d’uns tretze anys. Junts passen unes vacances a Turquia, les quals la Sophie adulta (Celia Rawlson-Hall) tractarà de recordar a través de gravacions domèstiques, per tal de compondre les emocions del vincle amb el seu pare, un home afectuós i present però al mateix temps dispers i llunyà.
Aftersun reflexiona sobre com de traumàtic que pot arribar a ser acceptar la veritat, fent èmfasi a totes aquelles parts que decidim veure tot i que no han entrat dins del pla, no han estat enquadrades. Un exemple clar de la fragilitat humana que utilitza la subjectivitat per evitar el dolor, distorsionant d’aquesta manera la realitat.
La pel·lícula no ens dona respostes, com tampoc les té la Sophie adulta, però tenc la certesa de què no fan falta. En veure-la, vaig tenir la sensació de voler allargar el visionat per quedar-me amb ells, asseguts, esperant que sortís el sol.”Me gustaría haberme quedado más tiempo” li diu la Sophie petita al seu pare, davant la immensitat d’un mar ple de dubtes que mai seran resolts.