skip to Main Content

Així s’han viscut els 20 anys

Antics redactors i periodistes que treballen a la premsa local narren com han estat aquestes dues dècades des de les seves visions més particulars

“Va ser una finestra d’aire fresc”

L’actual cap de premsa de l’Ajuntament de Manacor, Mercè Pinya, igual que Antoni Mateu, va fer les seves passes periodístiques a la revista Cent per Cent. “Hi vaig començar a fer feina per primera vegada, jo estudiava Humanitats a Barcelona i cercava feina per l’estiu i en Pere Oliver em va dir que en Toni cercava a qualcú, em varen fer una entrevista i vaig començar”. Així recorda el seu primer contacte amb aquesta publicació. “Per jo va ser una passada”, afirma. I és que, reconeix, “va ser el que em va fer decidir estudiar periodisme, va ser un descobriment”. “Sempre pens que hi vaig aprendre a escriure de manera més rica i més propera”, explica.

Amb tot, la creació de la revista ara fa 20 anys “va ser una finestra d’aire fresc en el panorama de premsa local”. Això, entén Pinya, es deu al fet que és “una revista diferent i no només pel tema lingüístic, que és evident, sinó que també per la seva mirada oberta, integradora”. També en destaca que es fundàs de manera col·lectiva, que “va ser una cosa molt guapa, ho trob molt romàntic”. Una col·lectivitat observa, que “s’ha reflectit a la revista”.

Ara assegura que “sempre és una bona notícia que un mitjà escrit, en aquest moment, faci 20 anys”.

“Gràcies a ells vaig descobrir la meva vocació”

“Per jo va significar molt perquè va ser la meva primera feina com a periodista i gràcies a ells vaig descobrir la meva vocació”. Antoni Mateu va ser redactor de la revista als inicis de la publicació -recorda com Antoni Riera li mostrava el primer especial que havien fet per Sant Antoni- i, com heu pogut llegir, ho agraeix. També diu que aquesta publicació li va obrir les portes d’un municipi i comarca que no coneixia i d’una realitat cultural que encara avui segueix. A trets generals, afirma, “vaig entendre què significa fer premsa local”.

Però d’això ja ha plogut. “I com que fa vint anys, hem de donar l’enhorabona al setmanari que s’ha convertit en un referent a la ciutat de Manacor”, assegura. Una publicació que, entén, “va ser un revulsiu” que “va suposar afegir més diversitat amb una manera diferent d’enfocar els temes i fent visibles diferents realitats”.

A tot, afegeix Mateu, “connecta Manacor amb la catalanitat i la resta de les Illes”.

“S’ha consolidat amb un públic concret”

Francesca Marí és, actualment, la cap de secció de Part Forana de l’Última Hora i directora del setmanari Sóller. A més, fa 20 anys es va convertir en accionista de la revista Cent per Cent. Va ser una d’aquell centenar de persones que varen invertir perquè creien amb el projecte. Un projecte, però explica, que “crec que tots donàvem els doblers a fons perdut, en certa manera, no sabíem si allò tiraria endavant o no”, explica Marí. I al final,”es va aconseguir”. “Al principi, amb molt d’auge i, llavors, crec que ha tengut alts i baixos, però s’ha consolidat amb un públic concret”, diu. A més a més, posa de manifest que en un moment donat es va haver de fer una ampliació de capital, acció que significava que hi havia demanda.

Amb tot, remarca “la gent diu que la premsa en paper desapareixerà, però jo crec que la premsa forana no desapareixerà en paper”.

“És propera, i això és una cosa a destacar”

Que aquesta revista compleixi 20 anys “és una molt bona notícia”, afirma el periodista i fundador del digital 07500. “És una forma de normalització lingüística, no té preu per un municipi tenir un mitjà de comunicació que dugui notícies, reportatges i entrevistes interessants en català”. A més, diu Sansó, “periodísticament també es fa una feina excel·lent, ha cobert pràcticament tot el que ha passat al municipi”.

Davant aquests anys de trajectòria, destaca que s’ha fet un “periodisme molt amable, molt de tu a tu”. “És propera, i això és una cosa a destacar, i més, quan és un mitjà local”, afirma.

Amb tot, remarcar que Sansó també va formar part d’aquesta família durant uns mesos. Escrivia les cròniques de les sessions plenàries. Ara, que té la seva pròpia revista, reconeix que “tot és complementari”.

“Que el ‘Cent per Cent’ visqui molts d’anys”

“Personalment, la revista Cent per Cent m’agrada, tot i que consider que és un poc tendenciosa; però Toni Riera fa una bona feina en línies generals”. Així parla Biel Veny, director de Manacor Comarcal, en saber que aquesta publicació té dues dècades de vida. Això és res, però, comparat amb la publicació centenària que dirigeix.

“Per part nostra, que el Cent per Cent visqui molts d’anys i canvii una mica la línia política”, afirma Veny. I és que assegura que només li troba un inconvenient: “la tendència excessivament esquerrana i independentista”. La resta, com pot ser el disseny i la composició, sí que són del seu gust.

“És per estar orgullosos”

“Primer de tot, enhorabona perquè actualment, amb la revolució tecnològica que estam vivint, que una publicació en paper arribi en 20 anys és molt i nosaltres sabem què és això”, alaba Antoni Ferrer, de Perlas y Cuevas.

I fent una mirada enrere en el temps, recorda que “quan va néixer el Cent per Cent, va suposar un autèntic revulsiu amb el seu disseny, la qualitat amb els textos i els col·laboradors, les molt cuidades editorials, i arriba a les dues dècades sent una gran referència entre les publicacions de proximitat”.

“És per estar orgullosos i podem estar ben orgullosos de la feina que estau fent, que sigui per molts d’anys”, assegura.
I és que Ferrer diu saber bé del que parla. La seva publicació està a punt de complir els 62 anys i, amb ells, diu, “tenim més passat que futur”. Ara bé, preveu que “amb 63, supòs, farem una passa al costat”.

Back To Top
Search