skip to Main Content

“Amb l’eurítmia harmonitz el que pens, el que sent i el que faig”

Damiana Fuster (Manacor, 1971) s’inicià en el món de la dansa de la mà de Nunsi Elegido. Ha explorat vies diverses en el món de l’expressió corporal i el moviment. Ara, després de quatre anys de formació a Alemanya, és la primera euritmista mallorquina.

Segons la viquipèdia, eurítmia és el fet de moure’s de manera harmoniosa i cercant la bellesa. Eufònic és allò que sona bé. Eurítmic és allò que es mou bé?
Sí, la paraula deriva de l’antiga Grècia i té a veure amb l’harmonia.

El terme, però, el reprèn Rudolf Steiner, que el redefineix com l’art que fa visible a l’espai i a través del moviment corporal allò que passa dins l’ésser humar per mitjà de la paraula i la música. Què hi ha d’artístic i què hi ha de terapèutic, en tot això?
L’eurítmia s’aplica a diferents àrees, hi ha una eurítmia curativa, aquesta suposa un grau més de formació, treballen conjuntament amb metges antroposòfics, a Alemanya ho pots tenir com a recepta. Hi ha una eurítmia artística, i una de pedagògica. La pedagògica és assignatura de les escoles Waldorf, i és diferent per a cada edat. També eurítmia higiènica que és la que faré cada dia per estar bé. L’eurítmia social, per a comunitats, equips de feina etc. És apta per a tothom, però s’aplicarà de diferents maneres.

Qualsevol persona, i de qualsevol edat, és apta per introduir-se en el món de l’eurítmia?
Clar, es poden enfocar diferents objectius… harmonitzar, trobar les vies d’imaginació, inspiració i intuïció en els processos artístics, i de vivències de la poesia o la música, tot això sempre resultarà un poc terapèutic, és el que passa amb l’art. I el món pedagògic és diferent, aquí jo he de saber i donar el que cal segons l’etapa evolutiva en què es troben els nins, i ajudarà al creixement harmònic, i a la matemàtica, geometria, la paraula amb molts d’etc.

Sovint, quan parlam de dansa i de moviment en termes més moderns, ho feim pensant en la llibertat de moviment, o en una capacitat de deixar-nos dur pel cos i la seva necessitat pura d’expressió. Quin pes hi té la voluntat en l’eurítmia? I el pensament?
Has tocat un bon punt, aquesta llibertat de deixar-me dur per les necessitats d’expressió… Fent eurítmia no tenc la intenció de mostrar ni expressar la meva subjectivitat, sinó més aviat d’aconseguir una objectivitat, per exemple si treball un poema teu, vull trobar l’essència del poema, ho practicaré des de molts angles, per aconseguir mostrar a l’espai amb el moviment el teu poema, i no com de molt m’agradi o desagradi a mi. Quant a la voluntat i el pensament, bé són tres mons diferents, el que pens, el que sent i el que faig, l’eurítmia harmonitza aquets tres, i mira, també podria fer visible tornant al poema, si l’autor està més al cap o al sentir o a la voluntat.

Ets la primera euritmista mallorquina, en què ha consistit la teva formació?
La meva formació ha estat un vertader plaer i luxe, plaer perquè tenia sis hores diàries d’eurítmia, acompanyades dels poemes i músiques més grans de la història, amb grans personalitats. I amb molta formació a través de cursos i conferències des de la història de la música, de la literatura, de les diferents èpoques i cultures, i la visió de la ciència espiritual com a base de l’home i la pedagogia, amb molta transformació personal. Es una formació de 4 anys que també com les preguntes evolucionen amb el temps.

On et podem trobar?

Mira, per exemple, els dimarts a les 10:45 hi ha una sessió d’eurítmia social, a Estel de llevant. Us convid a participar-hi per potenciar entre tots aquest treball. Així tots hi guanyam. S’accepten donacions per finançar la classe i per adquirir material.

Back To Top
Search