skip to Main Content

Antoni Puig, Josep M. Diéguez i Mireia Cassanyes premiats amb el Ciutat de Manacor 2021

En una edició en què el Premi de Novel·la Maria Antònia Oliver quedà desert, Antoni Puig es fa amb el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover per l’obra Mallorca i la conquesta romana de les Gimnèsies; Josep M. Diéguez i de Jaureguízar aconsegueix el Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal i Alcover per l’obra Via 870 i Mireia Cassanyes Dalmau per l’obra L’ombra forana, aconsegueix el Premi Ciutat de Manacor de Poesia Miquel Àngel Riera.

Antoni Puig, Josep M. Diéguez i de Jaureguízar i Mireia Cassanyes Dalmau són els premiats de la darrera edició dels Premis Ciutat de Manacor 2021. El primer aconseguí el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover per l’obra Mallorca i la conquesta romana de les Gimnèsies; Diéguez es va fer amb el Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal i Alcover per l’obra Via 870 i Mireia Cassanyes, per L’ombra forana, fou premiada amb el de Poesia Miquel Àngel Riera.
La notícia que més va sorprendre fou, però que el Premi de Novel·la Maria Antònia Oliver quedà desert, ja que el jurat, format per Sebastià Alzamora, Lucia Pietrelli i Marina Porras decidí que no hi havia cap obra, d’entre les presentades que meresqués el premi.
Un esdeveniment que va tenir lloc el passat dissabte i que va ser conduït per Marina Collado, Raquel Servera i Sebastià Gris, amb una dramatització de la cerimònia on les temàtiques de les obres premiades foren el fil conductor. A l’inici de l’acte el director gerent de la Institució Pública Antoni M. Alcover, Joan Sitges féu un petit parlament on destacà el paper dels premis com un reflex de la capacitat creativa de la societat actual i com una manera de “crear referents i exemples per a les generacions properes”.
Antoni Puig aconseguí el d’assaig per “les aportacions al relat d’ocupació de les Illes Balears per part de la civilització romana, que permeten concretar dates i situar aspectes desconeguts de la conquesta; per la combinació de les fonts escrites i l’estudi arqueològic per definir el procés que va suposar la conquesta romana de Mallorca i el seu efecte sobre les civilitzacions i cultures preromanes i la voluntat d’arribar a un públic ample i d’aprofundir en el coneixement de la història pròpia” En un parlament emotiu, Puig va agrair el guardó, tot fent referència a la situació actual del món: “una normalitat on hi ha persones ofegant-se a la mar Mediterrània o on hi ha presos polítics a la presó per reclamar pacíficament els nostres drets fonamentals”. Reivindicà el paper de les arts per entendre aquest món ple de “grisos” i també recordà la seva família, les seves filles i “aquella taula plegadissa de fusta reciclada, feta pel meu sogre que tenim dins el traster” on escriu i fa feina.
El segon discurs fou a càrrec de Josep Maria Diéguez, que rebé el reconeixement per l’obra Via 870, que el jurat ha reconegut com “un text divertit, original, ben traçat, subtil i amb escenes que mantenen el ritme i l’interès durant tota l’obra; diàlegs enginyosos que fan viatjar el lector i l’espectador al costat dels personatges, que mostren la seva personalitat sense embuts i lluny de lliçons morals”. En la seva intervenció, recordà la figura del seu pare, qui el va introduir al món teatral tot i no poder-s’hi dedicar més que de manera amateur. Va agrair també que hi hagi premis dedicats al teatre, tot i ser molt més minoritaris, tot fent referència a la situació precària que viu molta gent del món artístic i cultural.
Finalment Mireia Cassanyes, va agrair tímidament el premi pel que és el seu primer poemari, L’ombra forana, que el jurat ha considerat per “les imatges potents que evoquen un poemari compacte, capaç de traçar un imaginari propi i de projectar una natura i una vegetació fosques i mistèriques a través d’un llenguatge ric i ben travat”.
Tancà l’esdeveniment el batle de Manacor, Miquel Oliver, qui va agrair als premiats el fet de “fer més gran la literatura catalana i acostar el talent a Manacor” i destacà que “els premis són una manera de consolidar talents: creiem en la investigació i la creació per fer més grans la cultura, la llengua i la literatura catalanes”.

Preseleccionats al Premi Ciutat de Manacor de Música d’Autor Guillem d’Efak

Durant la gala d’entrega dels Premis, es van anunciar també els semifinalistes de la nova categoria musical. El jurat format per Tomeu Matamalas, Pere Camps i Laia Vallès acordà que els 9 semifinalistes són: Roger Pistola,Els Fun Kiss, Joan Sebastià Sansó, Randa, Sembrant Veus, Mopi, Sebastià Rosselló ‘Gris’, Antoni Nadal ‘Duro’ i Víctor Tugores.
La nova categoria de Música va adreçada a grups i solistes que facin música d’autor, que cantin en català i siguin nous valors de l’escena musical. El premi està dotat amb 3.000 euros per al grup o solista guanyador i 1.000 euros per a cadascun dels dos finalistes, a més de la promoció dels concerts en festivals i cicles culturals per als tres finalistes. A més, el festival Barnasants de cançó d’autor es compromet a programar una actuació d’un dels tres finalistes en la pròxima edició del festival. L’Ajuntament de Manacor també programarà com a mínim el guanyador a la Fira de la Música de Manacor 2021 prevista per al pròxim mes de novembre.
Les propostes seleccionades participaran en una semifinal, que consistirà en un concert en directe previst pel 9 de juliol. El jurat decidirà els tres grups o solistes finalistes després dels concerts prevists pels propers 9 i 10 de juliol a Porto Cristo.

Back To Top
Search