skip to Main Content

“Aquests dies Internet és gairebé l’única manera d’estar connectats amb la gent”

Bel Llodrà és la Coordinadora Àrea Cibersocietat de la Fundació Bit

Com s’ha conegut en el comerç electrònic la crisi del coronavirus?
El comerç electrònic resisteix i es fa gran. Els negocis digitalitzats durant les situacions difícils són més àgils i més competitius.

Com es fa per promoure el comerç de proximitat en el maremàgnum global de la xarxa?
El comerç de proximitat té més immediatesa. En el comerç electrònic les comunicacions i els enviaments globals s’han retardat molt. En condicions normals, es fa molt complicat pel petit comerç fer front a les grans plataformes, com pugui ser Amazon. No poden competir en visibilitat a la xarxa, tampoc en estoc ni en preu. Però la immediatesa, com per exemple poder contactar i gairebé comprar per WhastApp funciona molt bé. El comerç local per destacar a Internet hauria de publicar l’inventari i el preu. Els compradors necessiten veure online què poden comprar, on a prop i què val, sense haver d’anar a demanar-ho.

Quants de comerços manacorins surten en el vostre mapa d’Ecommerce? Quants se n’hi han incorporat aquests dies?
Hi ha més de 200 negocis, dels quals més de 40 pertanyen al Municipi de Manacor. S’hi han incorporat durant aquests darrers 10 dies.

Creus que aquesta crisi farà canviar determinats hàbits pel que fa al comerç electrònic? O simplement que accelerarà aquests canvis?
Els comerços s’han adonat que és important estar a Internet, donar visibilitat als seus productes i serveis quan has de tenir la porta física tancada. Ara que ningú pot sortir de ca seva Internet és gairebé l’única manera d’estar connectats amb la gent. S’ha d’estar a Internet de la millor manera. Comencen amb un Whatsapp per a posar-se en contacte amb els clients, després preparen anuncis amb imatges per vendre els seus productes estrella, ho anuncien amb preus a les xarxes socials i finalment publiquen tot l’estoc a una web. La darrera passa és permetre el pagament online. Encara falta molt per tenir una tenda virtual amb cistella de la compra a la majoria de comerços, perquè duu molta feina, però ara que no han d’atendre els compradors a la tenda física potser és un bon moment per plantejar-se com volen tenir la seva tenda virtual. El confinament ha precipitat la digitalització dels negocis.

En quines tipologies els dividiu?
El mapa té un límit de capes. Hem aglutinat els productes i serveis en 10 sectors, com “Menjar i beure”, “Llar i jardí”, “Cultura i Entreteniment”, “Higiene personal i Cosmètica”, ”Restauració”, etc. La gent pot accedir al mapa i anar directament al seu poble per veure què hi ha disponible a prop de ca seva.

Quant de temps fa que teniu aquest mapa en marxa? O l’heu creat ara arran d’aquesta crisi?
El començàrem el primer dia laboral de confinament, dia 16, per donar visibilitat al comerç local en procés de digitalització. Des del departament de cibersocietat de la Fundació Bit, encomanat per la Direcció General d’Innovació del Govern, actualitzam el mapa d’empresesTIC de Balears on també hi ha empreses que creen tendes virtuals, el mapa dels comerços i serveis locals que reparteixen a les cases, eines per teletreballar. També actualitzam les formacions ofertes online a l’AgendaTIC. L’avantatge del confinament és que molts d’actes interessants que es feien lluny de casa ara s’ofereixen amb streaming i hi podem entrar a escoltar.

Què és la Fundació Bit?
És una entitat sense ànim de lucre que depèn del Govern de les Illes Balears, està  involucrada amb l’execució de les estratègies i polítiques públiques d’innovació i desenvolupament tecnològic, i les accions relatives als sistemes i les estratègies de ciència, innovació i empresa. Realitza divulgació de la innovació, la investigació, el desenvolupament tecnològic i l’emprenedoria. Gestiona les infraestructures del ParcBit, el CentreBit Menorca, i la Incubadora d’empreses #Emprenbit. S’acullen empreses d’àmbit tecnològic i científic, i s’ofereixen serveis de suport a l’empresa i accions i projectes orientats a l’impuls de la recerca, el desenvolupament tecnològic, i la innovació.

Back To Top
Search