Skip to content

NOTÍCIA

Ars Antiqua homenatjarà Jaume Santandreu amb un concert a partir del seu llibre Nissaga de sen

“Fa deu anys que Pep Ros ja va agafar sis poesies de Nissaga de sen i els va escriure una música per fer les Tonades del sen Terròs”. Això explica Petra Riera, presidenta d’Ars Antiqua quan li demanam pels motius d’aquest homenatge aparentment sobtat a Jaume Santandreu. Aparentment perquè de fet l’acte havia de tenir lloc el mes de gener, però hagué de ser postposat per motius pandèmics, i també aparentment perquè, com ja s’ha dit, la cosa ja ve de molt enrere.

Segons explica Riera, “es tracta d’una música molt descriptiva, que va molt d’acord amb la lletra de cada poema”. Qui va ajudar a reviscolar aquest foc colgat va ser el recentment desaparegut Eduard Servera, membre de la coral d’Ars Antiqua. “Va ser ell qui va dir que havíem de tornar a fer aquelles tonades, i fou així que Pep Ros va posar fil a l’agulla, i va ser ell mateix també qui va contactar amb l’Ajuntament de Manacor per tirar la idea endavant”, diu la presidenta d’Ars Antiqua. Riera explica també que “com tot el que fa Pep Ros, les peces no són fàcils. Són difícils de cantar. Tenen moltes harmonies, canvis de compassos i de ritmes…”

D’ençà que es va declarar la pandèmia i els consegüents confinaments, Jaume Santandreu viu reclòs a Ca’n Gazà. És per això que, quan va tenir notícia d’aquest homenatge, agraït com sol ser sempre, va telefonar a la gent d’Ars Antiqua per dir-los que “Ja heu fet un miracle, perquè heu ressuscitat un mort”. Santandreu serà present, si no hi ha res de nou, en aquest concert-homenatge.

Cal tenir present que, a banda de les sis peces musicades fa una dècada per Pep Ros, ara se n’hi afegirà una altra, concretament un blues fet sobre la “Confessió esburbada d’un pobre terròs”. Diu Petra Riera que és ben coneixedor que és una peça nova i afegida a les sis originals, atès que “no té gaire a veure amb les altres”. Els instruments d’acompanyament a cada una de les cançons seran la flauta, el flautí, la xeremia i el piano. Cal dir, també, que potser hi haurà una peça per a flauta molt curteta per recordar precisament Eduard Servera.

Tot això a banda, també hi prendrà part Miquel Mestre, que ha escrit un poema per a l’ocasió dedicat a Jaume Santandreu.

La idea d’Ars Antiqua és que el públic assistent pugui entendre molt bé el text. Per això, al programa de mà que es repartirà hi haurà un codi QR perquè la gent tengui accés a les lletres que formaran part del muntatge. La il·lustració del programa és obra de Pere Pasqual, de la impremta Leo.
El concert-homenatge a Jaume Santandreu serà dia 12 de març a les 19h al Teatre de Manacor.

Aquí en podeu veure el programa complet:

PROGRAMA TONADES DEL SEN TERRÒS 2022

PUBLICITAT

Back To Top
Search