Skip to content

NOTÍCIA

Artistes musicals manacorins: quin és el panorama actual?

Molts són els artistes que han sorgit de Manacor en tots els àmbits i estils. Musicalment, grups com Kinkonhort, Kard’s Piken, Peppone, Montenegro, Los 5 del este o d’altres com Miquel Serra, Joan Biblioni, Llorenç Barceló, o Guillem d’Efak han deixat la seva empremta en el panorama local. Parlam amb alguns dels referents musicals actuals.

Jorra i Gomorra

Daniel Héctor Gómez (bateria), Carloscar Gómez (guitarra i veu), Biel Riera (baix) i Jorra Santiago (guitarra, veu i cançons) són els components del grup Jorra i Gomorra, una de les bandes pop del moment manacorí. Amb el disc Música sèria en CD i LP (2017, coedició de Bubota i The Indian Runners) i  el disc curt, A Manacor, editat enguany per Bubota ja han fet una cinquantena de concerts, la gran majoria fora de Mallorca, entre ells al festival Primavera Sound.

Santiago ha tocat amb altres grups i artistes com Pujà Fasuà, Miquel Serra, Roger Pistola, Roig!, Lost Fills i Saïm i entre els seus referents reivindica la figura de Joan Bibiloni, el grup Red Ribbon, Tots Sants, Peppone o el mateix Pistola.

Pel que fa als espais musicals a Manacor  Santiago considera que són “tècnicament deficients i amb una programació poc arriscada” D’altra banda, afirma que se sent agraït de poder cobrir les despeses que suposa fer discs, viatjar i fer concerts: cal anar fent, passa a passa” explica.

 

Barolec

Barolec és un dels noms utilitzats pel discjòquei manacorí Jordà Barceló. Més conegut sota el seu nom de pila, explica que sempre ha utilitzat diferents noms “segons l’estil que ha treballat”.

Sota el nom de Jordà posava música electrònica techno, que és l’estil que més el caracteritza però també treballa amb el nom de Barolec per punxar house i techno “més actual” i amb el nom de Tinita per música més progressiva com el chill o el dubtempo.

Actiu des de fa uns 20 anys, ha recorregut molts clubs i locals de l’illa, com la sala Fònica, Diskette o Sa Lluna. Jordà explica que durant una temporada va poder viure de la música tot i que ara no ho fa. Espera poder produir material propi ben aviat sota el segell de Sinapsis del qual forma part.

Com a referents destaca en Mario Àlvarez i explica que actualment és molt complicat trobar locals o sales que ofereixin electrònica de qualitat a Manacor.

 

Galindons

Un dels grups més joves de Manacor és Galindons. Fa uns 7 o 8 anys que Pere Amer, Toni Gelabert, Biel Riera i Adrià Mayordomo van juntar-se per assajar.”No sabíem tocar però volíem fer qualque cosa relacionada amb la música” explica Gelabert.

Amb una cinquantena de concerts a les esquenes, Galindons ja ha tret dos treballs: Ara i mai l’any 2015 i Campi qui pugui l’any 2016. Actualment, estan en període “d’hibernació i descans” perquè tots els seus components han començat els estudis universitaris però expliquen que quan tenguin “temps i disposició començarem a configurar noves cançons”.

Gelabert comenta que Roig,  Roger Pistola i Miquel Serra són els seus referents manacorins principals i d’altra banda, comenta que considera que hi ha poca ajuda per part de l’Ajuntament a l’hora d’organitzar concerts i facilitar una sala on tocar còmodament. “A Can Lliro ara s’està configurant una sala fantàstica on s’hi podran fer concerts independentment de l’Ajuntament”.

 

Joana Gomila

La manacorina Joana Gomila és cantant, intèrpret i compositora en majúscules. Afincada a Catalunya, actualment, lidera el seu projecte Folk Souvenir, on explora la música tradicional mallorquina i la mescla amb jazz, sons electrònics i improvització i que ha rebut diversos premis.

Actualment col·abora com a contrabaixista amb la cantautora Lu Rois, canta amb la Rufaca Folk Jazz Orchestra i ha treballat en diversos espectacles teatrals i artístics, com per exemple a Las Muchísimas de la cia. Mariantònia Oliver o amb la ballarina i coreògrafa Lali Ayguadé. Espiral d’Embulls o Projecte d’Efak  són altres grups en què ha participat.

De referents musicals manacorins destaca “totes aquelles músiques que m’han commogut en algun sentit, que m’han fet vibrar i m’han enrampat”. Això li passa, per explica “cada pic que escolta en Roger Pistola en directe o altres músics increïbles com en Miquel Fili, en Jorra, en Sebastià Gris, en Llorenç Barceló, en Miquel Serra, en Xavier Gelabert…”.

Pel que fa als espais, explica que creu que “si no se posen traves, poden néixer iniciatives meravelloses que tendran el valor afegit de fer-se en un entorn no convencional” A més, explica que “seria fantàstic seria teixir una bona programació que permetés dur propostes de fora que nodreixin aquest esperit assedegat que crec que té Manacor”.

 

Ocults

“Hola Pilar”, “Com una mallorquina” o el famós tema “Pa amb oli nacional” són alguns dels èxits d’aquest grup manacorí. Encapçalat pels germans Antoni i Jaume Nicolau i amb 8 àlbums publicats, ha comptat amb Biel Ferrer, Andreu Martínez i Juanjo Tur i Miquel Moliner entre les seves files.L’any passat varen anunciar la seva tornada als escenaris amb la incorporació de Carles Grimalt al grup.

A escala personal, Nicolau destaca Esteve Huguet, Paula Rosselló, Guillem d’Efak, Joan Bibiloni o Tomeu Matamales entre els seus referents i explica que des dels 16 anys està implicat en el món de la música. Va començar com a bateria amb el grup Pillastres l’any 1978 i un any després va formar part del grup Mac, amb qui gravà la cancó “En Dissabte”. Tot seguit tocà baix, teclats i programació de caixes de rites amb els Peppone i l’any 85 es conformà Ocults. D’altra banda, també ha treballat en solitari, amb un disc en homenatge al món de les rondalles que sortí a la llum l’any 2013 i explica que, en el seu cas, sí que viu de la música.

Pel que fa als espais on poder tocar a Manacor, Nicolau afirma que “bàsicament, no hi ha espais – encara – per fer música en viu local”. Segons ell fa falta una sala polivalent que sigui gestionada pels músics manacorins.

 

Roig

Roig es va formar l’any 2012 i la meitat dels seus components provenien de Red Ribbon. A partir d’aquí han anat entrant i sortint components però actualment Simó Femenias (veu), Joan Toni Calero (bateria), Rafel Adrover (baix), Juanjo Tomàs (guitarra), Toni Servera (guitarra) i Rafa Capó (teclats) en són els components.

De llavors ençà, han tret tres discs: Roig! (2013), Dhraa (2015) i Souvenir (2017) i han fet moltíssims concerts dins i fora de Mallorca. Actualment segueixen fent feina però sense anticipar res. Segons Femenies, “ara davall el paraigua del segell Bubota farem cosetes”.

Deixant de banda els grups de versions, Femenies ha tocat amb en Miquel Serra, amb qui, explica que “si baixes les pulsacions a bastament, redescobreixes que la música és màgica”.

D’altra banda, destaca com a referents grups que formaren part de la mostra de rock de s’Aha de l’any 1995, com Tots Sants, Sacrament o Kinkonhort. En aquest sentit, explica que la cançó “Tu saps” de Crancs va ser un detonant per ell per passar de cantar en anglès a cantar en català.

Pel que fa a llocs on tocar a Manacor creu que “n’hi ha suficients si xerram de l’àmbit privat” i segons ell, de cada pic més respectuosos amb la música. Finalment, afirma que no viu de la música.

PUBLICITAT

Back To Top
Search