MÉS-Esquerra va presentar una moció al ple de dilluns passat demanant a l’Ajuntament un estudi per aclarir quines són les condicions que fan falta perquè es puguin recepcionar totes i cadascuna de les urbanitzacions que encara no hi estan.
Bel Febrer, delegada d’Urbanisme, respongué inicialment que de cap manera, tenint en compte com està ara mateix el departament pel que fa a personal, no es podia comprometre que l’Ajuntament, en dos mesos, tengués aquest estudi que proposava Joan Llodrà en nom de MÉS-Esquerra.
La qüestió no és, ni molt manco, menor. Segons explica la mateixa delegada del ram, “a Bel Romero (directora del Pla General) li varen oferir una plaça llépola, de categoria superior a la que tenia quan vengué a Manacor. Joan Pascual va demanar una excedència perquè vol fer un parèntesi a la seva vida després de desset anys de funcionari”. A tot això cal afegir-hi que una tercera arquitecta “s’ha incorporat avui després de tres mesos de baixa, i l’altra arquitecta que fa llicències fa quinze dies que també està de baixa”.
El panorama, doncs, no és amable. Al borsí d’interins hi havia dues persones, una ja fa feina a l’Ajuntament. I l’altra, després de les baixes anunciades de Bel Romero i Joan Pascual, s’ha negat a entrar a l’Ajuntament.
És per això que ara l’Ajuntament convoca unes proves per configurar un nou borsí amb professionals que puguin suplir totes aquestes baixes. L’examen serà divendres dia 17, “després s’ha de fer la correcció dels exàmens i el tribunal ha de dur a terme el concurs de mèrits”, diu Febrer. La delegada afirma que “no sé quants d’aprovats hi pot haver, ni si després acceptaran el lloc de feina”. La delegada preveu, però, que es puguin cobrir la baixa no sols de Joan Pascual, sinó també la de Bel Romero.
El compromís que finalment es va poder aprovar al ple de dilluns passat estableix que d’ara fins a final d’any, el departament d’urbanisme elaborarà un estudi sobre l’estat de les possibles recepcions de les diferents urbanitzacions que encara no han estat recepcionades i que, després de l’estudi s’elaborarà un calendari per anar tancant cadascuna d’aquestes recepcions.
Febrer explica que “ara tot està molt més controlat perquè ve reglat per llei i no es donen casos com els que fa tants d’anys que arrossegam”. Entre les urbanitzacions que Febrer preveu que es puguin recepcionar aviat hi hauria la de Son Talent i la del polígon agroalimentari, “que ja són a la segona fase”. També hi ha molt avançats els polígons nous que s’estan desenvolupant a la carretera de Palma.
Però aquelles que més preocupen, explica Febrer, són les de la zona costanera, “perquè varen néixer abans de la LOUS”. Febrer recorda “que ja hi havia, en el cas de Cales, voluntat de l’altra part per anar a fer el document de cessió, però a la fi feren anques enrere”.
Cal recordar que quan una urbanització no està recepcionada vol dir que els promotors no han fet la cessió corresponent dels terrenys que pertoquen a l’administració local. En no ser de titularitat pública, per tant, “l’administració no té allò com a seu i no hi du a terme obres d’inversió”, admet Febrer, que hi afegeix que “seria com si anassis a fer una obra a cal veïnat”. Finalment Febrer adverteix que una vegada fetes aquestes recepcions “tampoc no hi haurà un gir de 360 graus pel que fa a la gestió dels espais”.