Skip to content

NOTÍCIA

La brutor i les deficiències a les dutxes, entre les principals queixes dels banyistes

Les explotacions a les platges depenen molt del sol. L’encarregat de les hamaques de sa Coma ens explica que, tot i l’aparença de plena ocupació, hi ha encara moltes hamaques acaramullades, sense aprofitar, fet que fa intuir una ocupació del voltant del 90 per cent, tot i que els para-sols estan plenament ocupats. A sa Coma hi ha dues torres de vigilància, on es van alternant quatre persones en les tasques de socorrista. Segons ens explica David, un dels socorristes, solen tenir una emergència per setmana, gairebé sempre deguda més a cops de calor que no a ofegaments. Els dies de bandera groga, no obstant això, la platja esdevé perillosa i han d’atendre casos dins l’aigua.

“Cal regular l’explotació de cala Morlanda”

Margalida és resident a Cala Morlanda. Davalla a la platja sovint, però no cada dia, perquè un no vol cada dia llenties per dinar. Segons la mar i la preferència del moment, la família alterna cala Morlanda, el caló d’en Rafelino i s’Illot. Margalida reclama “una regularització de l’explotació de la cala. Un dia d’aquesta setmana arribaren dues llanxes amb vint bussejadors cada una i a més, cada dia s’hi atura la golondrina, que hi deixa més de cent banyistes”. No obstant això, Margalida es felicita de la presència d’una nova boia groga que delimita la proximitat de les embarcacions que s’acosten a na Morlanda.

Aquesta mateixa banyista, habitual de s’Illot, denuncia la tala d’un grapat de tamarells a la platja de s’Illot, “segurament perquè tapaven les vistes de qualque establiment de primera línia”. “La platja està molt bruta”, diu, “plena de llosques, sobretot”. Margalida denuncia també que tot i que hi ha un cartell que anuncia que les dutxes es tanquen a les 18:30 h cada dia, a l’hora de la veritat no és així, un fet que “aprofiten els nins que vénen a sopar per aquí amb les famílies per dutxar-s’hi o refrescar-s’hi, jo faria pagar un preu simbòlic”, acaba dient.

Xisca ve de banyar-se a s’Illot amb Pau i Neus, dos néts seus. Durant l’estiu passen dies a s’Illot, i quan hi són els agrada anar a la mar. A la padrina li agrada més anar a cala Morlanda però reconeix que “per als nins s’Illot és una platja molt familiar, els nins s’hi troben molt a gust”.

“Hi ha un vessament que no sabem d’on ve”

Maria Antònia estiueja amb la família a s’Illot. Es queixa del mal estat de les dutxes de la platja, i també que la platja, tant l’arena com sobretot l’aigua, estan brutes. “Hi ha algun vessament incontrolat i continuat que no sabem d’on arriba”, diu.

Lina és de Manacor, però els estius els passa a Porto Cristo. La trobam amb el seu home a Cala Anguila, però reconeix que no hi sol venir gaire, que van més per la banda de Sa Coma. “Avui hem vengut aquí perquè allà hi feia molt de vent”. No tenen cap queixa de la platja.

Alícia és a Cala Murta, diu que li agrada molt anar-hi, perquè en poc temps arriba a aquesta cala d’aspecte virginal. Li agrada perquè “l’aigua sol estar neta i tranquil·la, hi fa molt bon nedar i el fons marí és preciós”.

“Ara ningú gasta, els turistes vénen a hotels amb tot inclòs”

Jeanette és l’encarregada del quiosc de s’Estany d’en Mas. Diu que el 80% de clients que tenen són alemanys. “Els mallorquins vénen sobretot la darrera setmana de juliol i tot el mes d’agost, sobretot són residents de Manacor i de Porto Cristo. El mes de juny també hi ha molts de peninsulars”.

L’encarregat del bar d’Es Domingos Grans es mostra una mica pessimista. És un home d’edat, ens conta que abans els turistes gastaven més. “Ara ningú gasta, els turistes vénen a hotels amb tot inclòs. Aquells que ens dedicam a l’activitat complementària ho tenim mot mal de fer, si seguim així haurem de tancar.” Per altra banda ens confessa: “De mallorquins, per aquí, no en vénen”.

Alfons és un banyista de tot l’any a la platja de Porto Cristo, localitat on resideix. Es queixa de la brutor: “Hi ha moltes llosques i l’altre dia el redol de la Punteta era ple de plàstics, no basta la barqueta que passa a arreplegar-los, s’hauria de cercar un altre sistema”. Alfons aclareix, però, que hi ha dies que “l’aigua està estupenda”. Segons aquest porteny, a la platja hi domina la gent d’aquí, és molt popular, tot i que, com és normal, a l’estiu es massifica una mica”. Finalment, agraeix la tasca dels socorristes, que són molt atents i sol·lícits”.

“Ens agrada cala Varques perquè és més natural”

Mònica i Josep han arribat de València a cala Varques. Hi han arribat per ella, que la va conèixer fa anys gràcies a uns amics mallorquins. Josep n’està encantat: “Hi venim perquè ésmés natural, aquí no hi ha edificis”, alhora que es mostra indulgent amb la presència del xibiu il·legal: “Ja va bé per a la gent que no ha duit menjar o beure”. Mònica que la coneix d’altres vegades, agraeix que avui “encara no ens hagin visitat les vaques”.

Més de 25 usuaris diaris a la OIT de s’Illot

Pasqual Rosselló és el responsable de l’oficina d’informació turística que hi ha a peu de la platja de s’Illot. Durant la temporada alta rep a l’entorn de 25 visites diàries, una mitjana que gairebé es duplica el mes de maig. La informació que hi demanen és molt diversa, i de fet molts dels turistes saben ben poca cosa de l’illa, en arribar-hi. “A l’estiu la gent cerca sol i platja i no necessita tanta informació. En canvi, en dates més primaverals, aprofiten que no fa tanta calor per conèixer més l’illa”, diu Rosselló.

PUBLICITAT

Back To Top
Search