Cala Varques no disposarà de boies de fondeig per regular l’amarrament de barques. El camp de boies que l’Ajuntament volia que s’instal·làs a la cala verge no figura entre els darrers que ha anunciat el Govern i el consistori assegura que el continuarà reclamant per protegir el fons marí i regular l’accés per mar a l’espai natural més emblemàtic del litoral manacorí.
El batle, Miquel Oliver, assegura que des de Manacor s’insistirà en la necessitat d’aquests amarraments regulats amb boies. “Des de l’Ajuntament creim que és l’única manera de regular la utilització de la badia de Cala Varques i l’accés a la platja. La imatge de saturació de barques és massa comuna en aquest espai natural. Una de les coses que hem reclamat amb més insistència és aquest camp de boies. L’entorn de Cala Varques s’ha de poder gaudir, però ho hem de fer d’una manera regulada. Per conservar el fons marí i controlar la pressió humana les boies són una bona solució”, assegura Miquel Oliver.
El Govern, a través de Ports de les Illes Balears, instal·larà enguany dos nous camps de boies a Mallorca, que se sumen als que ja existeixen repartits pel litoral. Pel que fa a la regulació i la gestió del futur camp de boies de Cala Varques, el batle assegura que l’Ajuntament ja compta amb els mitjans per fer aquestes funcions. “La vigilància seria molt fàcil de fer perquè el servei municipal de platges disposa d’una barca que s’encarrega de vetllar totes les platges verges del municipi i podria ajudar a vigilar el futur camp de boies”, afegeix Oliver.
Més barques, llanxes i velers
Des del Gob asseguren que el nombre d’embarcacions esbarjo no atura de créixer a Mallorca. A Balears, a finals del 2021 ja se superaven els 24.000 amarraments. Això suposa un 17% dels amarraments de tot l’Estat. Segons la responsable de l’Àrea Marina de l’entitat ecologista, Neus Matamalas, els camps de boies són una solució que també té impactes en el fons marí. “Els camps de boies són una solució que també provoquen impactes en el fons marí i en els seus ecosistemes. S’ha d’estudiar cada cala i l’impacte que podrien tenir les boies que s’hi instal·lin. El seu número hauria de tenir en compte la capacitat de càrrega de Cala Varques, és a dir les persones que poden gaudir de l’espai sense causar efectes negatius damunt l’espai natural”, explica la responsable de l’àrea marina del Gob.
A l’espera de l’aparcament
En el cas de Cala Varques el pla especial, que ja està inclòs en el Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics, preveu la construcció d’un aparcament de 32 llocs per a vehicles i 15 per a bicicletes que tenen per objectiu posar límits als visitants de la cala. “No sé si es podrà posar en marxa aquest estiu, però sigui qui sigui que comandi l’Ajuntament a partir del 28 de maig, haurà d’empènyer de valent perquè aquest lloc d’aparcament sigui una realitat”, admet el batle. Miquel Oliver, però, sí que veu possible que aquest estiu es prohibeixi de manera efectiva aparcar als vorals de la carretera.