Tot i les advertències recurrents dels científics del món, sembla que l’espècie humana encara no s’ha decidit de tot a afrontar amb valentia i determinació el que s’ha anomenat, segons el darrer eufemisme de moda, el canvi climàtic. Tot i les cimeres internacionals, les reunions dels governants més poderosos del món i les trobades entre comunitat científica i politica, sembla que encara no tenim preses les mesures a un fet que, de cada vegada, és més evident que ja influeix en les nostres vides, i sobretot en la manera de fluir del planeta.
És cert que des que el temps és temps i des que els humans som humans ha tengut predicament i fortuna el temor que la fi del món, ja fos en forma de col·lapse natural, ja fos en forma de judici final i càstig diví, arribaria a nosaltres en un moment o un altre. Sempre hi ha una data fixada fa segles pel Nostradamus de torn en què el món deixarà de ser món i l’espècie humana perdrà l’hàbitat i es veurà condemnada a la desaparició. No ho sabem, ni tenim cap prova científica que res de tot això pugui arribar a passar. El que sí que ja veim és que els grans desastres naturals s’intensifiquen en virulència i en freqüència i això, és evident, dificultat l’existència humana en el planeta, encara que sigui de forma molt tangencial i més o menys esporàdica a ca08da indret.
I mentrestant, l’escalfament ja provoca canvis en els períodes de floració i maduració en els cultius, canvis en les dates o en els indrets de nidificació de diferents espècies… I qui sap si podria fins i tot arribar a estar relacionat amb importants moviments migratoris humans, a la recerca de climatologies més benèvoles i economies més capaces de sustentar masses importants de població.
Sigui com sigui, el que està molt clar és que calen accions decidides per començar a pal·liar un mal contra el qual molts diuen que ja no serem a temps de lluitar. Per això, mentre no arribin directrius més severes des d’instàncies superiors, les administracions més pròximes haurien de ser les que fossin capaces d’implementar mesures que, com a petits granets d’arena, ajudassin a combatre un escalfament que, si no hi posam remei, pot arribar a tenir, efectivament, conseqüències vertaderament apocalíptiques. Cal posar fi a aquesta voràgine de consum i de dispendi energètic, si volem que el planeta ens pugui acollir durant alguns milions d’anys més…