skip to Main Content

Com celebrareu les festes enguany?

Les restriccions de mobilitat i les mesures de distanciament han capgirat les festes i per això hem volgut demanar a manacorins i manacorines la seva fórmula per intentar gaudir d’aquest Nadal atípic i què en pensen de tot plegat.

“La pandèmia ha deixat palesa la debilitat del nostre sistema”

Francesca Marí Suñer és periodista a l’Última Hora. En el seu cas, viatjarà fins a Eivissa amb el seu company per tal de veure el germà i la mare, que van anar cap allà durant l’estiu perquè la pandèmia s’havia alleugerit una mica i el centre de dia on estava la mare va tancar. Com que la mare és una persona d’alt risc, tant Marí com la seva parella es faran una PCR perquè, com diu, “volem prendre totes les precaucions possi- bles”. Segons explica, “entenc perfectament les restriccions imposades. És més, sorprèn que molts d’es- tats d’Europa hagin optat pels confinaments totals i l’Estat espanyol no”. “La pandèmia -segueix Marí- ha deixat palès la debilitat del nostre sistema financer, sanitari o social”. Podran reunir-se amb la família perquè són pocs, però la trobada amb les amistats haurà d’esperar, com diu Marí, “ja ho celebrarem a l’estiu quan la situació sigui millor”.

“Val més perdre un Nadal en la nostra vida que no la nostra vida”

Per Arianna Asegurado, serà el primer Nadal que passi amb la seva parella. Per una banda, la Nit de Nadal la passarà a Porto Cristo i el Cap d’Any a Petra “ambdos dies – explica- just farem el sopar i llavors intentarem animar el vespre amb jocs de taula”. L’opció d’enguany serà quedar-se a Mallorca, ja que alguns anys visiten la seva família materna a Cantàbria. Allà, assegura, “arribàvem a ser quasi trenta perso- nes el dia de Nadal i Cap d’Any”. La seva família paterna viu a Mallorca, però no es podrà reunir pel límit de persones a les reunions i per tant cadascú es quedarà a ca seva. Tot i assegurar que no li agraden les restriccions, compren que la situació és greu,”val més perdre un Nadal en la nostra vida que no la nostra vida” afirma. Tal com diu, “enguany serà estrany” a part també per no poder partir amb els amics després del sopar el Cap d’Any.

“No ens podem reunir amb qui voldríem i em sap greu”

Joana Maria Pasqual és una dona treballadora que ha estat anys al capdavant del Dojo Muratore, de fet, la seva passió pel centre la manté actualment activa fent classes de manteniment per a dones. Segons explica, el dissabte de Nadal dels anys anteriors aprofitaven per fer una gran festa amb les branques familiars sobretot amb els que “ens veiem poc i això és el que més enyoram”. Per altra banda, explica que el Cap d’Any aprofitaven per anar de festa amb els amics. Enguany, per tant, faltarà alguna cosa, la proximitat amb els familiars s’ajorna i per això lamenta que els pròxims dies “no ens podem reunir amb qui voldríem i em sap greu”. De fet, tampoc seuran a taula les seves nétes que es troben a Barcelona. Igualment, les restriccions enguany marquen el ritme nadalenc, com diu Pasqual “feim el que marquen els qui en saben”.

“Encara que facin mal pens que són unes mesures necessàries”

N’Henedina Perelló treballa al departament de Desenvolupament Local i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Manacor i celebrarà la Nit de Nadal a casa només amb la família més propera, ja que, enguany, hi faltarà la seva filla gran que estudia el grau d’Infermeria a Girona. És el seu quart any de carrera i sempre ha tornat a casa durant les festes de Nadal, una possibilitat difícil de complir aquesta vegada. Com diu Perelló, “la Nit de Cap d’Any, si puc, aniré a Girona perquè no la passi tota sola”. En el seu cas, és impossible que es reuneixi tota la família, ja que “amb els cosins som més de 20”, tampoc es podrà reunir amb el seu germà per- què superarien el màxim de sis persones. Tot i que assegura que les restriccions “ens han afectat moltíssim” considera que “encara que facin mal pens que són unes mesures necessàries, s’ha demostrat que si es redueix el contacte social, els casos baixen”. Recordant els altres anys diu “la Nit de Nadal ens reuníem tota la família de la meva mare i la Nit de Cap d’Any la solíem celebrar a casa amb amics”.

“Teníem plans amb els amics de fer coses però tot es va tòrcer per les restriccions”

Antoni Borrueco és un jove manacorí que fa calaix per començar el grau d’Estudis Literaris, és un apassionat del món de les mitologies i en els seus temps lliures fa cursos d’escriptura creativa. Ell estarà amb la família durant Nadal, esperant la sopa farcida que faran amb el seu pare i la seva mare, com diu ell mateix “cuiner de professió i cuinera per vocació”. En el seu cas es podran reunir, ja que a casa són menys de sis, tot i que “si tot això m’hagués agafat a jo de ben petit de segur que seria complicat”, afirma Borrueco. Des del seu punt de vista les mesures “es podien preveure” i la relaxació de la gent ha pogut capgirar la situació. Com afirma “no sé si es podrien fer de millors maneres, però sí que esper que sigui just i equitatiu, és a dir, que a la majoria dels territoris (a Mallorca, almanco) s’hagin de complir les mateixes restriccions”. Per altra banda, ajuntar-se amb els companys és per ara incert, “teníem plans amb els amics de fer coses -diu Borrueco-, però tot es va tòrcer per les restriccions i ara esperam a veure si sa cosa és més favorable”.

“La gestió des del mes de març ha estat nefasta”

Jaume Rigo és el responsable del centre universitari de Manacor (CUM) i comenta que fa mesos que van alerta amb les trobades familiars. Serà un Nadal atípic, però igualment ho celebraran només els tres de la casa, “amb un sopar molt més moderat que altres vegades, encara que no hi faltaran la xocolata amb ensaïmades i una partideta de “tupatup””. Malauradament, s’ajunta la pèrdua de la seva mare amb la impossibilitat de gaudir de Nadal amb la resta de branques de la família, però alhora diu, conscient de la greu situació, que “s’ha de fer bonda ara”. Alhora, però, és molt crític amb la gestió de la pandèmia “sort tenim -afirma- si no ens confinen a tots a ca nostra una altra vegada. Crec que la gestió des del mes de març ha estat nefasta, tant en l’àmbit de l’Estat, com autonòmica i local.” Sigui com sigui, qui dia passa any empeny i roman encara l’esperança de celebrar aquest Nadal i “poder-ho seguir fent l’any que ve i els propers, sense que en falti cap”, conclou Rigo.

Back To Top
×Close search
Search