Skip to content

NOTÍCIA

Com es vivia durant la prehistòria? Què menjaven?

L’exposició ‘Fa 20 anys que feim història. S’Hospitalet Vell’ respon aquestes preguntes i permet fer un recorregut per les troballes que s’han fet al jaciment durant les dues darreres dècades

L’exposició ‘Fa 20 anys que feim història. S’Hospitalet Vell’ mostra de manera resumida la feina que han fet els investigadors i investigadores al jaciment aquestes dues darreres dècades. La varen inaugurar diumenge 2 d’abril i el públic interessat la podrà visitar fins dia 17 de setembre al Museu d’Història de Manacor.

La directora del Museu, Magdalena Sales, assegura que muntar-la ha duit molta feina. Ara bé, el que tenien clar és que “la cosa interessant era que la gent es pogués respondre les preguntes que ens fan habitualment quan visiten el jaciment o el museu, com ara descobrir què menjaven, d’on treien l’aigua, quins utensilis tenien, perquè feien eines de pedra i d’altres de fang o quin tipus de comerç tenien”. Per tal de poder contestar a totes aquestes inquietuds, puntualitza, “hem intentat donar-los una explicació amb un llenguatge entenedor, tots els textos s’han passat a lectura fàcil per eliminar tecnicisme i que sigui un discurs bo d’entendre pel públic general”.

A més a més, per fer que l’exposició sigui més dinàmica, la interacció amb les persones visitants és constant. De fet, Sales posa en relleu que “hi ha moltes coses que interpel·len a la gent”, com poden ser les dues caixes de curiositats que s’han instal·lat. Dins aquestes, hi han posat elements que consideren peculiars i així podran descobrir que en època talaiòtica ja menjaven caragols, entre d’altres. A més a més, en un moment donat durant el recorregut, la gent es trobarà un menú gastronòmic típic de la prehistòria.

Els objectes

Per tal de poder conformar l’exposició, s’han tret a la llum peces que no s’havien exhibit mai. Això sí, Sales explica que “les peces bones ja es podien veure dins la sala de prehistòria”.

D’entre tots els objectes que es poden veure, la directora del Museu destaca que una àmfora romana i una gran olla talaiòtica. Peces que, diu, “són bastant espectaculars i estan defora de la vitrina perquè són molt grosses i pensam que es val la pena fer aquestes accions, la gent ho agraeix”, afegeix.

També remarca que hi ha un estand amb els cranis dels animals que acompanyaven i compartien el poblat amb els habitants de l’Hospitalet Vell. I és que es tracta d’un dels espais que més crida l’atenció del recorregut.

Reconeix els professionals

Les troballes i les interpretacions fetes no haurien estat possibles sense la implicació dels professionals i voluntaris, els quals han dedicat més de 7.000 hores repartides entre el jaciment i el laboratori. És per això que, en aquesta exposició que celebra el vintè aniversari de les excavacions, han inclòs un homenatge a tota la gent que hi ha participat. “Ha estat un equip més o manco estable, però ha passat molta de gent”, assegura Sales.

Durant el recorregut, les persones que visitin l’exposició es trobaran amb una sèrie de fotografies que recorden aquelles persones que han passat pel jaciment i que han fet que aquest hagi “canviat molt, sobretot el seu aspecte cap a la gent que el visita”. I és que després de 20 anys de fer feina de camp, el jaciment és més entenedor del que era i més conegut. A més a més, han aconseguit conservar-lo, així com han fet troballes importants en l’àmbit arquitectònic.

En aquests moments, s’ha excavat i restaurat un conjunt de quatre navetes que formen part de la primera ocupació del poblat i estructures de finals de l’època talaiòtica, quan es varen posar en contacte amb altra gent que habitava terres del Mediterrani. També destaca que s’ha descobert el que anomenen l’edifici absidal i un dipòsit d’aigua, element poc habitual en aquest tipus de jaciment.

Ara bé, des del Museu d’Història de Manacor creuen que encara queden moltes preguntes per resoldre.

Han resumit totes les troballes i descobriments en una exposició. Ara bé, per poder-les obtenir han hagut de remoure molta terra. Magdalena Sales ha calculat que amb la terra que han mogut durant aquests 20 anys, poden omplir tres camps de futbol. Així mateix, la directora puntualitza que de les investigacions fetes a l’Hospitalet Vell han sortit 54 articles i dues tesis doctorals.

Més d’un any de feina

Pensar i executar l’exposició que rememora els 20 anys d’excavació al jaciment de l’Hospitalet Vell els ha duit més d’un any de feina i hi han participat diferents professionals. I un fet que demostra la tasca feta per aquestes és que, tal com diu Sales, no varen poder inaugurar-la a finals de l’any passat, que era la seva intenció inicial.

Una feina que no els ha estat ni fàcil ni àgil. “Quan tens tanta informació, costa seleccionar exactament el què vols dir i sempre passes pena de deixar-te coses”, reconeix Sales. Amb tot, però, estan satisfets amb el resultat final.

Més activitats

L’exposició ‘Fa 20 anys que feim història. S’Hospitalet Vell’ és un dels actes centrals per celebrar l’aniversari. Però no és l’única activitat que està organitzada. Hi haurà conferències, visites guiades, tallers de fang i es presentarà un catàleg.

També es duran a terme unes jornades centrades amb l’arqueologia i el gènere. Per això, han convidat a la catedràtica Margarita Sánchez, autora del llibre Prehistoria de mujeres.

PUBLICITAT

Back To Top
Search