Skip to content

Els Cossiers de Manacor reben la distinció que els reconeix com a Festa d’Interès Cultural

Un auditori ple d’excossiers, exdames i de persones d’una manera o una altra col·laboren en la recuperació i perdurabilitat de les danses rituals dels Cossiers de Manacor ha assistit a l’acte de reconeixement dels cossiers manacorins com a Festa d’Interès Cultural. I és que l’any 2011 l’Ajuntament de Manacor, mitjançant l’Escola Municipal de Mallorquí, va sol·licitar al Consell de Mallorca que fes aquest reconeixement als Cossiers de Manacor.

L’any 2015 el Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca hi va donar el vist-i-plau i l’octubre del mateix any el ple del Consell de Mallorca va aprovar definitivament la declaració dels Cossiers de Manacor com a Festa d’Interès Cultural. El reconeixement s’ha oficialitzat en l’acte que s’ha celebrat dijous dia 30 horabaixa al Teatre de Manacor i que ha comptat amb la presència del batle de Manacor, Pedro Rosselló; el vice-president del Consell de Mallorca, Francesc Miralles; i els representants dels Cossiers i de l’Escola Municipal de Mallorquí.

Els encarregats de recollir el diploma que acredita que els Cossiers de Manacor ja són Festa d’Interès Cultural han estat Sebastià Galmés, coordinador dels Cossiers de Manacor i M. Coloma Gelabert, Maria Galmés i Aina M. Sansó, les recuperadores dels Cossiers. Durant el seu parlament el batle de Manacor, ha reconegut que “no ha estat fàcil que els Cossiers arrelassin a Manacor. Sabem que la feina continua. Però també hem de reconèixer que gaudim d’un planter que fa enveja a qualsevol equip. En Sebastià Puig, en Pere Pomar o en Sebastià Galmés saben exigir i divertir i potser per això els Cossiers de Manacor creixen, es fan grans i sumen gent”. “Els cossiers són un símbol viu, ric i perdurable de la nostra tradició com a poble. Considerar-lo com a tal és el millor reconeixement que li podem fer”, va afegir el batle.

Durant l’acte que ha conduït Isabel Andreu també ha intervingut una de les tres recuperadores dels Cossiers, Aina Maria Sansó. Ella va ser una de les autores del treball universitari que investigà les desaparegudes danses dels cossiers de Manacor i que va suposar l’orígen de la seva recuperació. Sansó ha explicat que “tres al·lotes manacorines mos engrescàrem tirarem endavant tot un any d’assajos, volíem fer-ho ben igual que la darrera vegada que havien sortit els Cossiers”. Sansó també reivindicà l’actualització i la reedició dels estudis sobre aquesta dansa ritual de Manacor i acabà confessant que amb el reconeixement dels Cossiers com a Festa d’Interès Culural “aquelles tres al·lotes manacorines tenen una bella i preciosa sensació”.

Publicitat

Per part seva el vicepresident primer i conseller executiu de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, ha destacat que “amb aquest acte també volem reconèixer la immensa vitalitat cultural de Manacor” i ha explicat que “reconèixer una festa no significa ni fer-la millor, ni fer-la més gran perquè tot això només ho fa el poble que hi ha darrera la festa”.

Finalment, l’actual coordinador dels Cossiers, Sebastià Galmés, ha volgut reconèixer “les ganes que hi posen tots els Cossiers joves que s’estimen més venir a assajar cada divendres horabaixa que fer qualsevol altra cosa”. Galmés també ha volgut fer un sentit homenatge a “tots els cossiers i les dames que ens han deixat aquests anys”. L’acte ha acabat amb una gran foto de família i amb una convidada ben explícita per la primera sortida d’enguany dels Cossiers, divendres dia 26 de maig.

Back To Top
Search