Diumenge 19, Joana Gomila (Manacor, 1982) i Laia Vallès (Sabadell, 1986) donen el sus al Barnasants al municipi. Ho faran amb el concert Així deçà. Foto: Tolo Balaguer Text: Cristina…

Dansa, patrimoni, abstracció, art, creació, llibertat, fossilització, desvirtuació, cultura popular i cultura pop
Dijous horabaixa ens arriba a través de les xarxes l’enllaç amb el videoclip de la darrera cançó de Manel, un dels grups amb més predicament ara mateix a l’escena de la cançó catalana. Sorpresa: hi surten persones de Manacor vinculades amb la dansa dels Cossiers i els mateixos components de Manel van vestits amb roba blanca i vetes de colors. Tot el vídeo s’esdevé en un entorn bucòlic (felanitxer) i els moviments dels protagonistes del vídeo recorden en gran manera els dels cossiers. Titulam: “Els Cossiers de Manacor protagonitzen el darrer vídeo de Manel”. Al punt sorgeixen veus que ens alerten de “poc rigor” en el titular, atès que “no són els Cossiers de Manacor”. Corregim el títol: “Uns cossiers”, en referència a les cinc persones vinculades amb la dansa que participen al videoclip. Però la polèmica ja està servida. Sense saber com, el videoclip desferma el debat a les xarxes sobre l’oportunitat o no de l’ús de la imatge dels cossiers (o d’una de molt semblant). D’una banda, hi ha qui defensa la importància i la rellevància que un grup com Manel es fixi en una dansa tan nostrada i arrelada a la terra com és la dels cossiers. De l’altra, els qui creuen que el procés d’abstracció és insuficient i que no s’ha fet una feina en profunditat per part de l’equip de realització. També, però, hi ha qui discuteix si les persones participants al vídeo són les adequades.
Sigui com sigui, un dels objectius del vídeo, el de la difusió de la cançó, ja s’ha assolit amb escreix, almenys a Mallorca. El debat és encès i a estones crema, però també n’hi ha que el viuen amb més serenor i des d’una postura més reflexiva. Nosaltres aquesta setmana ens hem volgut acostar a les diferents veus implicades, des dels mateixos participants al vídeo, fins a la seva directora, el delegat de l’Escola de Mallorquí (que custodia els Cossiers de Manacor), el coordinador delsCossiers, un dels mestres dels cossiers de Montuïri o un musicòleg interessat en la cultura popular com Amadeu Corbera.