En una nota de premsa emesa avui dematí pel Partit Popular de Manacor, s’ha fet pública la dimissió del batle Pedro Rosselló. Per bé que en alguns cercles l’anunci pugui causar sorpresa, es tracta d’una decisió que el batle tendria presa des de fa alguns dies. Tot i que el comunicat no especifica els motius de la renúncia de Rosselló i al·ludeix a “motius personals”, tot apunta que Rosselló hauria decidit abandonar el càrrec de batle i també la seva acta de regidor cansat de les contínues desavinences amb els seus companys d’equip de govern (PI i AIPC) i superat per les fortes pressions de l’ala més dretana del seu partit, que ha vist sempre com una claudicació el pacte de govern signat amb els partits de Catalina Riera i Joan Gomila. La renúncia de Rosselló a l’acta de regidor li permetrà dedicar-se a la seva vertadera vocació professional, que és la d’advocat. Cal recordar que el batle forma part d’un prestigiós bufet de missers a Manacor. A més, amb la dimissió del batle, tornarà a la Sala un vell dinosaure de la política manacorina, Toni Sureda, un fet que suposaria un reconeixement a la travessia del desert que va haver de liderar durant els tres anys darrers del mandat d’Antoni Pastor.
La dimissió de Pedro Rosselló ja no era un secret dins els cercles més conservadors de Manacor, però sembla que allò que hauria accelerat la decisió del batle hauria estat l’assistència anit passada de les regidores Riera i Llodrà a la Nit de la Cultura de l’OCB. El batle, per raons òbvies, no hi acudí, però pogué seguir la gala per IB3. Fonts contrastades de l’entorn del Partit Popular haurien explicat que Rosselló no comprèn que les dues regidores acudissin a l’acte i que restassin impassibles davant les referències insistents i repetitives a la catalanitat del poble mallorquí i que, a més, s’aixecassin de la cadira per cantar la Balanguera.
Tanmateix, és molt clar que els símbols haurien estat només una excusa. La vertadera raó que hauria fet madurar la decisió de Rosselló va molt més enllà de qüestions identitàries. Les demores en l’aprovació del Pla General per part de la delegada d’Urbanisme Bel Febrer haurien provocat fortes pressions del clan Nadal. Sembla que Sebastià Nadal, pare del tennista, tendria en projecte la construcció d’una macrosuperfície comercial dedicada al vidre. El conegut vidrier manacorí, que ja és coneixedor de la futura sentència contrària a l’expropiació i indemnització de les zones verdes de la Torre Florida, hauria pressionat Febrer, el batle Rosselló i Joan Gomila per aconseguir la requalificació dels terrenys de Torre Florida com a polígon de serveis. El complex del vidre seria el més gran de tot Europa i, a més de la franquícia de Climalit, acolliria també els vidres Guardiola d’Algaida, que s’instal·larien a Manacor, i una delegació dels vidres de Murano de Venècia. Sebastià Nadal també estaria en negociacions amb els vidres de Bohèmia i amb la fàbrica de vaixelles de vidre Duralex. Nadal ja hauria parlat també amb Francina Armengol i Miquel Ensenyat per aconseguir el canvi en la qualificació dels terrenys. La passivitat de Febrer hauria exasperat Rosselló, el qual, fart de la inoperància de la delegada, hauria renunciat. Febrer ha explicat que “estam fent feina en el Pla General, però encara no el podem aprovar perquè estam pendents del Catàleg de Patrimoni, que encara no està acabat”.
En declaracions al nostre mitjà, Antoni Pastor, antic batle de Manacor, ha mostrat la seva sorpresa davant la decisió de Rosselló: “La veritat és que no m’ho esperava, fa estona que no vaig per S’Agrícola i no n’havia sentit a dir res. Avui és un dia important per a Manacor, perquè a la fi la dreta més espanyolista i rància reconeix els seus dèficits i les seves mancances. Nosaltres, des del PI, no ens hem sentit mai còmodes dins aquest govern”.
Miquel Oliver, batle defenestrat pel pacte entre PI, PP i AIPC, s’ha mostrat consternat per la renúncia del batle: “Vulguis o no, sempre tens una empatia amb qui ha ocupat el mateix càrrec que tu, i si és dur que et treguin defora molt més ho ha de ser haver de renunciar perquè els teus no fan les coses ben fetes. Nosaltres sempre hem dit que al PI i a AIPC els falta ètica i estètica”.
Ara l’Ajuntament entra en una nova fase de negociacions on tot està més obert que mai. No obstant això, consultades les fonts dels diferents partits, sembla que tant MÉS-Esquerra com PP quedarien fora d’un futur equip de govern que formarien PI, AIPC, PSOE i Volem Manacor. Per ara els qui es postulen com a futurs batles serien o bé Joan Gomila, líder d’AIPC o bé Carles Grimalt, de Volem Manacor. Gomila, en declaracions al nostre mitjà, hauria declarat que “jo sempre he dit que no era la meva intenció ser batle, però que si els qui hi havia no s’entenien i jo havia de fer una passa endavant la faria. Som aquí per al que el poble necessiti”. Grimalt, en canvi, no es mostrava tan conciliador: “Els resultats de les darreres eleccions demostren que Podem ja és segona força a Manacor i que estam en disposició de governar. Tenim gent preparada i moltes ganes de canviar les coses”, hauria dit el líder de Corazón.
A l’espera d’una setmana intensa, continuarem informant.