La Federació de Salut Mental de Mallorca, formada per les entitats Gira-Sol, Grec Mallorca, Es Garrover, Deixalles, Fundació Tutelar Demà i la manacorina Estel de Llevant, han coorganitzat una jornada amb activitats i tallers diversos per a conscienciar la societat de les problemàtiques de salut mental.
Dia 10 d’octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquest any, el lema que s’ha triat és “La salut mental és un dret fonamental universal”, justament per a remarcar que totes les persones, procedeixin d’on procedeixin, tenen dret a gaudir del màxim grau de salut mental possible. En aquest sentit, la Federació de Salut Mental de Mallorca, formada per diverses entitats que es dediquen a vetllar per la salut mental dels ciutadans —entre les quals, Estel de Llevant—, han organitzat una jornada festiva i reivindicativa on hi han assistit un milenar de persones. El lema de la jornada ha estat “Veus! per la salut mental”, que apel·la directament a la visibilització de la salut mental i al foment del debat públic sobre la seva importància.
A la lectura del manifest s’han exposat reivindicacions com és transversalitat en la feina amb les administracions públiques, perspectiva de gènere, més inversió en recerca i innovació, una immersió total dins la comunitat, accés a l’habitatge, presència de la salut mental en tots els àmbits —laboral, escolar, judicial, penitenciari— i la superació de l’estigma i la discriminació.
En aquest sentit, Guillem Febrer, president de la Federació de Salut Mental de Mallorca i gerent d’Estel de Llevant, apunta que “convendria canviar la mirada, perquè normalment quan xerram de salut mental ens referim a la malaltia mental” i que cal entendre que “tots tenim la nostra salut mental, i un moment donat la podem tenir bé i de vegades pot patir, com qualsevol part del cos”. Febrer apunta que l’objectiu ha de ser “entre tots poder articular accions que ens permetin tenir la millor salut mental possible. Més que una feina de visibilització, ens cal fer passes de cap a la sensibilització de la societat”.
Estel de Llevant du anys fent feina en aquest sentit. Per exemple, Adrià Oliver, usuari d’EdL des de fa gairebé deu anys, explica que “el que m’ha donat ha estat un lloc d’atenció contínua i on poder conèixer amb persones que tenen situacions vitals similars a les meves, i això potser t’ajuda igual o més que les sessions de teràpia”. D’altra banda, Oliver destaca que “l’Estel, a part de l’atenció terapèutica, ens ofereix activitats lúdiques com el teatre, el taller de ràdio, activitats de jardineria, de música, tot gràcies a persones voluntàries”.
Un altre usuari, Joan Adrià Pistola, comparteix la visió d’Oliver i fa incís especialment en les oportunitats d’inserció laboral que ofereix EdL: “Et poden trobar una feina boníssima a una empresa ordinària, i fan bona tasca de conscienciació tant a l’usuari com a les empreses. Però també s’ha de dir que sovint aquestes empreses no estan preparades les nostres necessitats específiques”. Així doncs, s’ha fet molta feina i bona, però encara en queda per fer.