Ni quan va fer Acorar va ser més poderós que ara. Toni Gomila encarna Joan March, Verga, a Reis del món, l’adaptació de la novel·la de Sebastià Alzamora produïda pel…

Dones de calendari, exhibir-se per descobrir-se
Toni-Lluís Reyes dirigeix aquesta comèdia de la gent del Centre d’Adults de Manacor on s’explora la descoberta del cos per la dona madura
Dirigida per Toni-Lluís Reyes arriba una nova proposta del grup de teatre de l’Escola d’Adults de Manacor. Segons explica el seu director, tradicionalment aquest grup de teatre ha estat majoritàriament format per dones. I enguany no és una excepció, de dotze persones damunt l’escenari només dues són homes.
És per això que el director manacorí cerca sempre per a aquest grup “temes de dona, més que no feministes, en diferents moments de la història”.
Aquesta vegada el grup del centre d’adults ha adaptat una pel·lícula que parla “de l’alliberament de la dona en un moment molt determinat. Nosaltres l’hem volguda dur a l’actualitat per afrontar un tema com el de l’alliberament de la dona madura”.
Aquestes “Dones de calendari” expliquen la història d’un grup de dones que volen fer un calendari benèfic per recaptar doblers per a les dones que han patit càncer.
A partir d’aquí, explica Reyes, “es mostren les peripècies que viuen aquestes dones, com es veuen amb els seus cossos, com intenten aconseguir crear polèmica perquè el calendari sigui venut i es puguin recaptar més doblers”.
Tanmateix, tot és tractat “en clau d’humor”, diu el director, “perquè no volem que sigui tràgic ni dramàtic, sinó que elles, les actrius, s’ho passin bé, que aprenguin a fer teatre i que el missatge sigui el seu, el de la seva generació, perquè sovint es preparen obres que no tenen res a veure amb la idiosincràsia de les persones que hi actuen”, per acabar dient que “el tema triat és perquè aprenguin i reflexionin i siguin crítics amb allò que fan i que diuen, que l’actuació i el procés siguin una cosa vivencial”.
Hi ha molta de gent sobre l’escenari, concretament dotze persones, deu dones i dos homes. “És una obra molt coral”, diu Reyes, “perquè set de les dones hi tenen molt de pes, perquè representen el grup de dones que volen fer el calendari. Després hi ha la directora del centre de dones, que s’hi oposa, i vol fer calendaris d’esglésies locals. Entre els homes, hi ha el fotògraf, o una persona que fa anuncis publicitaris. És una amalgama que podria ser perfectament les Aules de Manacor”, tot i que han situat la història “en un poble indeterminat”.
Gairebé totes les actrius ja tenien experiència sobre l’escenari. Només hi ha, aquesta vegada, dos debutants, entre els quals un home de Capdepera que s’hi ha apuntat “per passar-s’ho bé i per aprendre català”.
L’obra es representa els dies 10, 11, 12 i 13 de maig a la Sala de Dalt del Teatre de Manacor.