Skip to content

El 78% de les ajudes que varen donar els Serveis Socials el 2021 varen ser per a dones

Prop del 20% dels residents a Manacor varen ser atesos per aquest departament durant l’any passat i s’hi varen invertir més de 2.743.796 €

Els Serveis Socials de l’Ajuntament de Manacor han presentat aquesta setmana la memòria de l’activitat executada a l’àrea durant l’exercici del 2021. De fet, és la primera vegada que en redacten una i, en paraules de la delegada del departament, Carme Gomila, és un intent “d’acostar-ho al municipi i que es sàpiga el que es fa”. Al que afegeix que “és una radiografia de la situació del municipi”. Al seu torn, el batle Miquel Oliver ha dit que el document “intenta reflectir la port obscura de la Manacor que coneixem i que sempre s’ha intentat amagar”.

Amb tot, de les 43 pàgines que resumeixen l’activitat en destaquen tres conclusions. Una és que la demanda va augmentar de manera considerable i durant l’any passat el 18,49% de la població de Manacor va ser atesa pels Serveis Socials. Un fet que no atribueixen directament a la crisi derivada de la pandèmia, sinó que ho relacionen amb el replantejament del model d’atenció i a què s’ha redefinit el circuit d’entrada i accés. A més a més, comenta Gomila, aquest és un indicador que els fa replantejar quina classe de Serveis Socials volen i els empeny a treballar més en xarxa.

La segona està relacionada amb la primera. Diuen que s’han fet evidents les millores estructurals del departament: s’ha augment el personal de 43 professionals a 57, s’ofereix més formació a la plantilla i s’ha increment la inversió econòmica fins a 2.743.796 €. Al seu entendre, aquests factors també haurien contribuït a acostar-se més a la societat i poder acollir més demandes.

I la tercera conclusió és que la pobresa es feminitza. El 78,11% de les ajudes que varen donar des del departament durant l’exercici del 2021 varen ser per dones. En total, es varen destinar a tots els usuaris 394.067,78 € per a prestacions econòmiques, doblers que es varen repartir entre 507 ajudes principalment destinades a què les usuàries poguessin pagar l’habitatge, a donar-los targetes alimentàries i a què poguessin cobrir les necessitats bàsiques. Convé destacar que s’ha refet un reglament de regulació de prestacions econòmiques d’urgència social que feia 25 anys que estava en vigor.

Col·lectius vulnerables

Durant el 2021 es varen atendre diferents col·lectius i el servei d’informació, assessorament i orientació va elaborar un total de 15.683 diagnòstics. D’entre aquests, a la memòria destaca l’atenció feta a la infància i adolescència en risc, ja que varen expedientar 81 notificacions de maltractament, les quals varen ser majoritàriament emesos pels centres escolars.

També s’incideix amb la implicació per ajudar a les dones víctimes de violència de gènere, que han augmentat amb 34 nous expedients i la xifra total s’enfila a les 193 dones ateses. Així mateix, Carme Gomila reitera el seu compromís amb elles i va recordar que s’havien incorporat a la plantilla de 15 treballadores del programa SOIB Dona.

Amb un dels col·lectius que més es va treballar va ser amb la població nouvinguda. La delegada apunta que tot i no poder-los donar ajudes econòmiques poden fer “feina comunitària”. Per una banda, els emeten els informes d’habitatge i arrelament. I, per l’altra, fan intervenció comunitària perquè “s’apropin” als recursos, “a l’entorn i a la llegua per una integració plena”. Destaquen que l’Escola Municipal de Mallorquí els ha ofert cursos del nivell A1 de català.

Back To Top
Search