skip to Main Content

“El 90% dels accidents de trànsit són evitables”

Antoni Cànovas (Manacor, 1957) ha estat durant dècades professor d’autoescola i va arribar a ser president durant prop de tres anys de l’Associació Balear d’Autoescoles. Manacorí d’arrel, participa com a expert en seguretat vial en diversos mitjans com ara IB3, Canal 4, Cadena Ser, Radio Marca… Actualment és el responsable de cinc centres mèdics, tres a Palma, un a Marratxí i un a Manacor. El Centre Mèdic Es Parc, a Manacor, va ser el primer que va obrir, l’any 2010 ha renovat el seu equip de metges i ha ampliat horaris.

Com ha canviat el món de la circulació a Mallorca els darrers vint anys? Creus que vivim una evolució semblant a la resta d’Europa?
Mallorca sent un territori reduït, ha vist augmentat enormement el nombre de vehicles de motor fins arribar als més de 1.000 vehicles per 1.000 habitants quan la mitjana europea és de 450 per 1.000 habitants. A la resta d’Europa és molt diferent, en general allà s’ha apostat més pel transport públic (trens i bus), i crec que a Mallorca s’hauria d’anar en aquesta direcció, tant per la seguretat vial per una banda com per l’altra per evitar la contaminació que afecta la salut i el canvi climàtic

Conduïm més bé, ara? O la confiança ens fa més imprudents?
Per suposat que si, ja que actualment hi ha més consciència de les conseqüències negatives derivades dels accidents de trànsit i per tant hi ha menys imprudències que abans. Les vies han millorat de forma considerable (qualitat de l’asfalt, rotondes, etc) i també ho han fet els vehicles (pneumàtics, frens, llums, etc) i tot ajuda i pens que la confiança és més positiva que negativa.

Els accidents són inevitables?
En el 90% dels casos els accidents són evitables ja que el factor humà (conductor i vianant) és el causant del 90% dels accidents.

Què podria fer l’administració per millorar la circulació? I per evitar els accidents de trànsit?
Seguir en la mateixa direcció de fa 15 anys o més, invertir amb la conscienciació (educació a les escoles, autoescoles, medis de comunicació, etc) i seguir complementant en mesures repressives (controls de velocitat, alcohol i dogues, sancions, retirada de punts, suspensió del carnet, treballs per a la comunitat i fins i tot amb càstigs de presó en alguns casos).

Han aparegut molts de cotxes híbrids o fins i tot completament elèctrics. Com canvia la conducció en un vehicle d’aquesta casta?
La veritat és que encara no hi ha la infraestructura precisa per fer-nos llépols de la compra d’aquests vehicles. La conducció d’aquests vehicles suposa anar sense un canvi de marxa manual, reduir la contaminació i reduir la contaminació acústica que a ciutats grans com Palma, Manacor, Inca, etc. no és un tema menor

Quin és el secret de l’èxit del cotxe com a vehicle?
El vehicle ens dona múltiples avantatges en diferents àmbits com pugui ser més llibertat, millora de l’economia, plaer, etc. Però tot amb el risc negatiu de perdre la vida o la dels altres.

Els cotxes d’avui són més segurs? Cinturons de seguretat, airbags, carrosseries més resistents… Tots aquests elements poden ajudar a evitar més morts a la carretera?
Efectivament, avui els cotxes són molt més segurs que abans, no hi ha color. Als vehicles actuals els elements de seguretat activa (que poden evitar accidents) com són els frens, pneumàtics (sense cambra d’aire), els llums, etc, són molt millors i segurs… També els elements de seguretat passiva (que no eviten els accidents, però redueixen les conseqüències o lesions a les persones) com són el cinturó, els sistemes de retenció infantils, reposacaps, airbags, carrosseries, casc i roba a les motos… són elements que abans no existien i tot conjuntament ha suposat moltes menys víctimes mortals i ferits freus anualment i això a pesar que continuen sent molts, és una bona notícia

A l’hora de comprar un cotxe, quins són els aspectes que cal tenir en compte?
Actualment les diferències entre uns i altres cotxes no són gaire ja que com hem dit abans són més segurs, però es pot tenir en compte l’ergonomia dels seients o detalls telemàtics innovadors. També s’ha d’aclarir que els vehicles de gasoil actuals contaminen un 90% menys que els d’abans, i amb un litre de gasoil es poden fer més km que si amb un litre de gasolina. I m’agradaria informar de forma rotunda i clara que un vehicle de gasoil que es compri actualment es podrà continuar utilitzant en el futur. Hi ha hagut informacions que han criminalitzat el vehicles gasoil de manera negativa de forma no real i s’ha fet molt de mal a l’economia. I per suposat crec que s’ha de continuar apostant pels vehicles elèctrics per, d’aquesta manera, col·laborar amb la lluita contra el canvi climàtic. D’altra banda, jo aconsellaria comprar cotxes de colors clars i vistosos per facilitar la visibilitat per part de la resta d’usuaris.

La població s’envelleix. Quan podem determinar que una persona ha de deixar de conduir? Fixaries un límit d’edat? Què diu la normativa?
La vigència del carnet de conduir a partir dels 65 anys és menor. Per altra banda la DGT pot posar restriccions a les persones majors com puguin ser una reducció d’anys autoritzats, prohibició de conduir de nit, un límits de conducció de 25 km del lloc de residència, reducció de la velocitat màxima, etc., que tot conjuntament suposa que aquestes persones més majors per una banda puguin circular però per altra ho facin amb més seguretat que abans.

La població s’envelleix. Quan podem determinar que una persona ha de deixar de conduir? Fixaries un límit d’edat? Què diu la normativa?
Jo estic en contra de posar un límit d’edat determinada en la conducció ja que hi ha persones de més de 80 i 85 anys que estan molt bé i que fins i tot s’han operat de cataractes i que posteriorment la seva visió és major. S’ha de tenir en compte que el 90% de la informació d’un conductor ve per la visió.

Que podries aconsellar de manera genèrica als conductors?
Aconsellaria realitzar una conducció conscient millorant l’atenció, no utilitzar el mòbil (especialment el whatsapp), circular a velocitat moderada, 0’0 d’alcohol i drogues, mantenir la distància de seguretat frontal adequada sobretot a les carreteres i tenir una especial prudència en la conducció, especialment a les carreteres de doble sentit (com la de Manacor a Porto Cristo, per exemple) ja que és en aquestes vies on es produeixen més del 80% de les víctimes mortals i accidents amb seqüeles greus per a tota la vida.

Back To Top
Search