Skip to content

NOTÍCIA

El canvi climàtic té efectes a la vinya: la verema s’avança i la calor i la sequera fan canviar les tècniques de cultiu

Els pagesos i vinaters n’han parlat durant mesos. “Farà falta avançar la verema per mor de la calor?” era la pregunta que es feia tot el sector. Malgrat algunes alarmes que feien pensar en collir el raïm dins el mes de juliol, al Llevant la situació no ha canviat gaire respecte els darrers anys. La calor i la maduració dels fruits han fet avançar la recol·lecció a principis del mes d’agost, però no tant com s’havia arribat a pensar. I és que alguns cellers del nord i del centre de Mallorca fa setmanes que han començat a vermar.
“L’escalfament global ha provocat l’avenç de la verema perquè influeix en la velocitat de maduració dels raïms, un aspecte que és fonamental per aconseguir vins de qualitat”, explica el president de la Denominació d’Origen Pla i Llevant. “La pell, la polpa i el pinyol, no maduren exactament en el mateix moment. En madurar la polpa augmenta el contingut en sucre i baixa l’acidesa. Però són necessaris els dos components: el sucre dóna grau alcohòlic i permet la fermentació, mentre que l’acidesa millora la qualitat dels raïms i fa que els vins tenguin una vida més llarga. Però l’augment de temperatures altera aquest equilibri i complica la feina dels vinaters”, afegeix Bennàssar.
Segons el president de la DO Pla i Llevant el canvi climàtic “és preocupant perquè encara que la vinya estigui molt ben adaptada a les condicions de vida mediterrània, no sabem fins a quin punt podrà suportar les temperatures en augment i certes condicions de sequera”. I aquest és el motiu que ha fet canviar certs hàbits i provar noves pràctiques a les vinyes. Esporgar, ombrejar els raïms als ceps, cercar noves varietats més resistents als laboratoris o podar dues vegades les plantes perquè la maduració no coincideixi amb l’estiu de ple són alguns dels canvis que ja han posat en marxa els pagesos. Però l’aigua és un altre aspecte fonamental. “Encara que al Pla i Llevant regar està prohibit, cada any, davant les sequeres d’estiu que amenacen la vida de les plantes més joves, s’autoritza la pràctica del reg. Però fins quan serà efectiu tot això? Aquesta és la pregunta fonamental”, conclou Antoni Bennàssar.

PUBLICITAT

Back To Top
Search