Els actes centrals tendran lloc dia 25, 26 i 27 de març, i l’exposició de fotografies es podrà visitar fins dia 17 d’abril.
A la una del migdia de dimarts dia 19, un devessell d’al·lots davalla per l’escala del CEIP Jaume Vidal. A les parets del vestíbul, dues dotzenes bones de fotografies que capten de manera detallista, xocant i, de vegades, gairebé íntima, l’essència de les festes populars manacorines. Els al·lots se componen i comencen a parar atenció.
“Sabeu qui és aquest home que ha vengut avui?”, demana la directora, Maria Joana Mas. “Sí, en Guillem!”, respon una nina espavil·lada. Efectivament, en Guillem Salas Lliteras ‘Barrufau’, antic mestre de l’escola “que encara consideram nostre”, com diu Mas. El mestre comença a explicar que aquelles fotografies que retraten la cultura popular de Manacor serien a l’entrada unes setmanes. I que dilluns les explicaria una per una: “Hauríeu de dur qualque cosa per apuntar”.
La petita inauguració deixa els al·lots i al·lotes ben encuriosits, tant per la forma de les fotografies –“com ho has fet perquè el cavall surti enfocat i tota la resta no?”, “com fas les fotos, te surten a la primera o les prepares?”– com pel contingut –“i què és aquesta lluna d’allà?”, “encara surten els Centurions?”.
Antònia Fons, cap d’estudis del centre, comenta justament això, que dedicar la Setmana Cultural a la cultura popular és necessària perquè “pensam que és l’eix integrador i cohesionador de la societat i en concret de la petita societat que formam a l’escola i a Manacor”. Fons afegeix que “aquests darrers anys hem tengut, com totes les escoles, una arribada constant d’alumnes nouvinguts d’altres cultures i països. Això ens fa reflexionar sobre com fer-los part del centre, integrar-los i fer entre tots una escola més amable i immersa dins l’entorn on vivim. Per això, hem dedicat aquest curs a parlar i fer activitats on la cultura popular de Mallorca i, per extensió, de totes les Illes Balears i els Països Catalans, sigui l’eix de les nostres activitats”.
Continua explicant que, per tal de donar a conèixer aquest patrimoni als alumnes nouvinguts, a banda de l’exposició de Guillem Salas, s’han organitzat “tot un seguit de tallers i activitats com ara ball de bot, un taller d’instruments tradicionals a càrrec de Càndid Trujillo, cant de Sales, tallers de fang per fer siurells, dibuixarem un mural dels Cossiers al pati, farem sortides a parcs, places i espais de l’entorn, farem tallers de rondalles i de llegendes manacorines, etc.”
Finalment, la direcció del centre ha volgut agrair a l’APIMA que hagin assumit el cost de la impressió de les fotografies. La seva representant, Míriam Pizano, ha declarat que “l’APIMA sempre estarà a favor de col·laborar en projectes com aquests, que ajuden a cohesionar l’alumnat i a conèixer millor el seu entorn”.