L’empresari i polític Joan March i Ordines va ser un dels màxims exponents d’aquesta activitat, potenciant-la al seu poble natal per estendre-la fins al Llevant
El contraban va marcar el desenvolupament econòmic de gran part del segle passat a Mallorca, fent especial esment al Nord i Llevant de l’illa. Una activitat que va agafar força gràcies a figures com la de Joan March i Ordines. Un home que és, avui, un dels màxims exponents d’aquesta.
Va créixer com a empresari al seu poble natal, Santa Margalida. Allà va agafar el relleu al seu pare que, a part d’haver estat el batle de la vila, també havia iniciat diversos negocis. Un dels quals era l’establiment de possessions. Ara bé, no era l’únic que va heretar ni el que va potenciar més.
És més, el doctor en Història Antoni Mas observa que “destaca per augmentar molt el volum de les activitats dedicades al contraban, sobretot del tabac que era produït fora de l’Estat espanyol”. “Segons fonts orals, entraven el tabac per la finca de Son Real i la varen estendre cap a altres municipis tant del Nord com del Llevant de Mallorca”, afirma Mas. Així que també va tenir gran incidència prop de Manacor.
Però el camí a recórrer no va ser curt. Als inicis, la família March no era l’única que estava especialitzada amb el contraban. També hi havia la família Garau, amb la qual es varen acabar aliant per tal de poder expandir el negoci. De manera que varen arribar a regentar fàbriques de tabac a Algèria i moltes persones nascudes a Santa Margalida es dedicaven a aquest negoci.
Mas explica que “fins després de la Guerra Civil, el que va fer és augmentar de dimensions els negocis familiars nascuts a Santa Margalida que agafen unes dimensions extraordinàries”.
Amb tot, en Verga es va convertir en el principal comerciant de Mallorca. A aquesta activitat l’hi hem d’afegir el contraban il·legal, el que va convertir-lo amb el senyor del Mediterrani. Així mateix, el 1911 va aconseguir el monopoli del tabac al Marroc. A més a més, apunta Mas, “també es dedica a la política de manera que depassa l’àmbit municipal i s’integra dins partits d’àmbit illenc i estatal, participa amb els mecanismes caciquils d’aquell temps i les arriba a liderar”. Unes activitats que també varen poder ajudar a estendre el contraban i fer-lo fort arreu.
Així mateix, cal remarcar que gràcies a les seves activitats, amb el contraban havent pres un gran pes, Joan March i Ordines es va convertir en una de les 10 fortunes del món entorn dels anys 50.