D’on surt aquest nom de Wohaby?
A Palma ja n’hi ha un amb el mateix nom. El de Palma va néixer inicialment amb la intenció de poder fer feina i conciliar vida familiar i professional, el nom respon a les paraules Work hard by babes. Tanmateix, però, va esdevenir un espai de coworking a l’ús.
Explica’ns què és exactament el coworking.
Es tracta d’una extensió d’una oficina compartida, físicament parlant. La gent que cerca un coworking cerca la comunitat, veure’t acompanyat com a autònom. A una oficina compartida, tens el teu espai, però no tens perquè haver-te de relacionar. En canvi en un coworking les relacions entre els professionals són més intenses.
Aquí aquesta idea encara no ha acabat d’arribar. O sí?
Als Estats Units fa quinze anys que existeix. A Europa, fa sis anys. En països com Alemanya, Anglaterra, ja funciona. I a Espanya més recentment. Barcelona l’anomenaran ciutat del coworking.
Pel que dius hi ha una relació més intensa entre els professionals que comparteixen el coworking.
Sí. S’estableix una relació professional o personal. Sobretot la professinal. La col·laboració amb altres professionals et fa més competent davant el client
I entre els mateixos professionals que en formau part?
També. Hi ha un intercanvi de serveis, els professionals esdevenen clients mutus. Es pot fer per intercanvi monetari o en economia col·laborativa, en el que es coneix com peer to peer, és a dir, igual per igual.
I compartiu clients.
Sí. Sempre tenint presents els companys d’espai. Si ets dissenyador gràfic però no et van massa bé les pàgines web, pots oferir la competència d’un dels teus companys. El que no seria ètic, d’altra banda, és que es vengui més un membre del coworking que un altre. Jo com a coordinadora faig promoció de tots per un igual.
I pot passar que hi hagi professionals que facin la mateixa feina dins un mateix coworking?
Sí, de fet la majoria són programadors, dissenyadors gràfics i gent de màrqueting. Però si n’hi ha dos que facin el mateix, sol ser habitual que es dediquin a especialitats diferents, o que toquin un grup de clients diferent.
A banda d’aquestes especialitasts, hi ha més professionals que hi puguin fer feina?
I tant. Aquí tenim un coach, però també hi poden fer feina traductors, correctors lingüístics… A Palma n’hi ha 30, més les organitzacions que lloguen cada setmana les sales.
Qui teniu ara mateix en el coworking de Manacor?
Hi ha en Pere Berga, coach; Leonor Fernandez, que fa economia col·laborativa; Ouishare, que és una organització d’economia col·laborativa que fa programes per desenvolupar noves formes de fer feina. Sebas Riera, il·lustrador de còmics; FemWork (networking); Verónica Gálvez, que farà un workshop com a assessora d’imatge professional i personal, per si cerques feina. Ana Seijoo durà a terme un programa d’emprenedors. Rosa Díaz, cursos bàsics de social media, com a comunity manager; Luisa López, professora d’espanyol per a estrangers, farà workshops d’speaking. Bena, dissenyadora gràfica, parlarà de la importància de la imatge corporativa a una empresa; Ana Ferrer, terapeuta humanista, farà un seminari de psicoastrologia; Benazir Bazán parlarà també de la importància de la imatge corporativa per a les empreses… I de persones que hi facin feina a temps complet ara mateix n’hi ha quatre.
Teniu un local molt gran…
Sí. Fa més de 250 metres quadrats. Entre tots els qui en formam part pagam el lloguer, que ens surt a 150 euros mensuals, dins els quals ja hi ha incloses totes les factures. I dins aquest preu també hi ha inclosa la seu de Palma, que la pots emprar unes hores al mes. A més, els grups externs també poden llogar puntualment les sales per fer reunions.
Però hi ha altres avantatges.
Sí. El que surt més a compte és la xarxa de contactes. Si estàs a una oficina tot sol, et limites molt. Aquí feim promoció de cada un de nosaltres, via web i via xarxes socials.
Destacaries qualque cosa més?
Sí, la nostra filosofia. El primer client que sol tenir un coworking sol ser l’estranger, perquè ja coneix el concepte i perquè necessita introduir-se dins una comunitat…La gent encara no ha començat a entendre què és un coworking. Després de tres mesos comencen a captar millor la idea.
Quina és la pròxima activitat que teniu prevista?
El 5 de feber, divendres, a les 18.30 es presentaran tots els professionals del coworking i tota la gent interessada es podrà inscriure als cursos i workshops. Hi haurà un tast de cervesa artesana, de la cerveseria Es Pla.