skip to Main Content

El Govern distingeix el Teatre de Manacor i l’Escola Municipal de Mallorquí amb dos Premis Ramon Llull 2016

Aquesta setmana ha estat intensa pel que fa al reconeixement de la tasca cultural que es realitza a Manacor. Fa alguns dies s’ha sabut que l’escriptora i traductora manacorina Maria Antònia Oliver ha estat guardonada amb el 48è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, i recentment també hem sabut que el Govern de les Illes Balears ha aprovat distingir el Teatre de Manacor i l’Escola Municipal de Mallorquí amb dos dels Premis Ramon Llull 2016.

El Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears és un guardó que té per objecte honorar i distingir les persones i entitats que han destacat dins el territori de les Illes Balears pels serveis prestats en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d’investigació, de l’ensenyament i lingüístic.

En aquesta edició el Govern entregarà deu premis Ramon Llull, dos dels quals distingeixen la trajectòria del Teatre de Manacor i de l’Escola Municipal de Mallorquí. Des de l’Ajuntament manacorí se celebra aquest reconeixement i s’agraeix als membres del jurat que hagin distingit aquestes dues candidatures manacorines amb els Premi Ramon Llull. Així mateix des del consistori feliciten “els treballadors, els alumnes, els actors, els professors, el públic i tots els manacorins que són part del Teatre de Manacor i de l’Escola Municipal de Mallorquí perquè sense ells i sense la repercussió social que han tengut a Manacor i a Mallorca el teatre i l’escola aquest premi no hagués estat possible”, declarà el batle, Pedro Rosselló.
Teatre de Manacor

Organisme autònom de l’Ajuntament de Manacor que promou la cultura, les arts i la correcta ocupació de l’oci mitjançant l’organització, la gestió i el patrocini de múltiples esdeveniments culturals, educatius i artístics, tot dinamitzant les quatre sales, que, amb una capacitat de 1.000 espectadors i amb un calendari d’activitats anuals ben atapeït, posen a l’abast del carrer la cultura, l’art i la sensibilització envers aquests, especialment en la promoció del teatre escolar i la Fira del Teatre.

Des de l’any 1987 ha desenvolupat un total de 29 edicions de la Mostra de Teatre Escolar, amb un total de 982 espectacles, 2.873 funcions, 12.762 actors i 427.276 espectadors. Es tracta d’una de les poques mostres que en aquest àmbit es desenvolupen a l’Estat espanyol i a la qual múltiples centres de tot arreu sol·liciten participar, cosa que converteix Manacor —i, per tant, Mallorca i les Illes Balears— en el centre neuràlgic de la formació teatral i la sensibilització artística per als escolars.

També ha desenvolupat 20 edicions de la Fira de Teatre —653 funcions i 137.889 espectadors—, amb la qual ha fet una gran difusió i promoció dels espectacles forans i ha coadjuvat a enriquir substancialment l’imaginari de les companyies i productores de teatre de les Illes Balears.

Escola Municipal de Mallorquí

Per la seva contribució a l’ensenyament, la difusió de la llengua catalana i la cultura autòctona des de l’any 1973.

Organisme autònom creat el 7 de juny de 1973 per Gabriel Barceló Bover —en un temps en què iniciar aquesta tasca suposava un alt grau d’aventura—, amb l’objectiu de fomentar, practicar i ensenyar la llengua catalana i la cultura de Mallorca, mitjançant la impartició de lliçons sobre la llengua viva de l’illa.

Des del 1976, l’Escola és l’encarregada d’atorgar un reconeixement de mèrits a persones o col·lectius que han destacat per la seva finalitat en la llengua catalana i per la protecció i la transmissió d’alguna faceta del nostre llegat lingüístic i cultural.

Ha impulsat el ball popular i, especialment, des del 1990 té cura de la dansa dels cossiers de Manacor, recuperada amb la intervenció i la tasca de Maria Coloma Gelabert, Maria Galmés i Aina Sansó.

La tasca de l’Escola Municipal de Mallorquí, quant al desenvolupament cultural i a la recuperació dels trets propis, ha traspassat l’àmbit de Manacor i ha servit d’exemple i referència a altres municipis de Mallorca i de les Illes Balears, per la qual cosa ha rebut un ampli reconeixement fora de la comunitat autònoma. Ha format professorat i ha desenvolupat una important tasca de normalització lingüística del català a les Illes, i també ha precedit el Govern en l’elaboració de proves de català i l’expedició dels títols corresponents.

Desenes de generacions de manacorins han pogut aprendre a llegir i escriure la llengua pròpia, els passos de mateixes, copeos, jotes i boleros, o han pogut gaudir de les danses i els vestits dels cossiers, gràcies a l’acció de l’Escola Municipal de Mallorquí, que, atenta als interessos del carrer, ha emprès noves fites amb cursos i formacions actualitzades, d’acord amb les necessitats, i concursos entre els diferents instituts de secundària, de manera que s’ha obert envers els més petits i ha ampliat l’espai d’adults per al qual es va crear.

Actualment té 267 alumnes adults i prop de 500 alumnes d’infantil, que, a més de les llengües, aprenen les danses rituals de Manacor (Indis, Moretons i cossiers).

 

 

Back To Top
Search